Čović i Izetbegović: Rješenje do kraja iduće sedmice

Srna
Čović i Izetbegović: Rješenje do kraja iduće sedmice

SARAJEVO - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas, nakon sastanka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, da je razgovarano o izmjenama Izbornog zakona i da su se dogovorili da počnu da traže rješenje.

On je izrazio nadu da će do kraja iduće sedmice biti ponuđena rješenja nakon čega će se u proces uključiti i druge stranke.

Čović je ocijenio da su odnosi ove dvije stranke dobri i da će takvi i ostati.

“Želimo razgovarati o svim odlukama Suda u Strazburu, odnosno Ustavnog suda BiH i to kad se sažme, dođe na red Predsjedništvo, Dom naroda Federacije BiH /FBiH/i Mostar”, rekao je Čović.

On je podsjetio da će danas biti održane sjednice Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Kolegijuma Doma naroda BiH, te da će se vidjeti da li će se uspjeti postići dogovor o uspostavljanju vlasti na nivou BiH.

Izetbegović: Krajnje vrijeme da bude formirana vlast

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Sarajevu, da je krajnje vrijeme da bude postignut sporazum i kompromis o formiranju vlasti na nivou BiH, te da dogovora nema bez treće strane.
“Imaćemo neke sastanke. Krajnje je vrijeme da bude postignut sporazum i kompromis. Potreban je i treći. Mislim da i tu ima nekih kretanja”, rekao je Izetbegović.

On je dodao da se od lidera nakon sastanaka očekuje mnogo, odnosno drastičan preokret, ali da toga neće biti.

“Eventualno možemo napraviti male korake koji će omogućiti da se pokrenemo naprijed, ali nemojte misliti da ćemo riješiti za 10 dana nešto što godinama nije moglo”, napomenuo je Izetbegović.

Izetbegović i Čović su razgovarali i o Izbornom zakonu i dogovorili da se počne tražiti rješenje.

Izetbegović kaže da je dat rok od dvije sedmice da se pokuša kreirati rješenje, a nakon toga će, kako je naveo, biti uključeni i koalicioni partneri Savez za bolju budućnost i Demokratski front.

“Mi smo posebno zainteresovani za sprovođenje odluke žSejdić-Finciž i smanjenje mogućnosti blokada unutar Doma naroda Federacije BiH /FBiH/”, rekao je Izetbegović.

On je naveo da su sastanak imali i sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, te da bi sljedeće sedmice mogao biti finalizovan prijedlog za ukidanje nekih ministarstava i formiranje novih.

Izetbegović smatra da lokalne izbore treba da raspiše novi saziv Centralne izborne komisije /CIK/ BiH jer sadašnji “nema integritet”.

“Treba postupiti po zakonu i izabrati novi sastav CIK-a”, rekao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana