Čović: Dodikova posjeta Zagrebu višestruko korisna

Agencije
Čović: Dodikova posjeta Zagrebu višestruko korisna

MOSTAR – Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i lider HDZ-a BiH Dragan Čović je nedavnu posjetu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu ocijenio višestruko korisnom.

On je kazao da je Hrvatska značajan partner BiH te da će u narednom periodu takvih susreta biti sve više.

- Stvari ne treba skrivati pod tepihom, mi smo krajnje podijeljeno društvo, a ovako smo nesavršeno organizovani. Pogledajte samo kakve mi rasprave vodimo u javnosti - izjavio je on.

Kazao je da sve treba zajednički raspraviti.

- Kad sam razgovarao sa Dodikom prije odlaska u Zagreb, kao i kolegama koje su ga primale, jasno sam iznio svoj stav. Ne vidim što se dominatni predvodnik srpskog naroda u BiH ne bi sastao s bilo kim na svijetu ili zašto se jedan član Predsjedništva koji zaista predstavlja svoj narod ne bi našao s bilo kim u svijetu, pa i sa hrvatskim premijerom i predsjednikom -  istakao je Čović.

Čović je nakon današnjeg zasjedanja Predsjedništva HNS-a kazao kako nije optimista za formiranje nove Vlade FBiH, a lidera SDA Bakira Izetbegovića podsjetio je na obaveze iz sporazuma potpisanog u Mostaru.

- Sporazum iz Mostara je jasan u vezi sa promjenama Izbornog zakona – podvukao je Čović.

On je kazao da su ambicije HNS-a na lokalnim izborima povećati broj načelničkih pozicija i odborničkih mandata nego je ova politička grupacija imala ranije i da se visoke ambicije podrazumijevaju i za Mostar.

Čović je kazao da ih očekuje jedna "standardizovana kampanja".

Ponovio je "žaljenje zbog odluke CIK-a da se izbori u Mostaru održe izdvojeno, čime se narušava sporazum iz Mostara".

- Sporazum koji smo potpisali u Mostaru precizirao je i da će od 17. septembra do 17. decembra SDA i HDZ dogovoriti elemente Izbornog zakona kako bi se riješilo pitanje legitimnog predstavljanja, da bi se onda naredne godine u parlamentarnoj proceduri sve to završilo, u onoj godini koja nije izborna. Sve to piše u tom sporazumu, ali je komentar gospodina Izetbegovića poslije našeg sastanka ukazao na neka potpuno drugačija promišljanja - izjavio je Čović.

Taj stav Izetbegovića, dodao je, danas je doveo do toga da zabrinjava nivo odnosa prema datoj riječi i prema pruženoj ruci, što je najgore prema potpisanom sporazumu.

- Ovo nije prvi sporazum koji mi potpisujemo zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice, prošle godine smo imali sporazum o Savjetu ministara kod spacijalnog predstavnika EU, pa se krenulo u pojašanjavanje šta je ko mislio. Ovaj put je bilo šest svjedoka i kazano je da nema preduslova za izmjene Izbornog zakona i da ćemo jasno na tome raditi - kazao je Čović.

Istakao je da se federalna Vlada se može napraviti za 24 sata, samo treba dogovoriti potrebne stvari kazao je on, te naveo da nije optimista u vezi s izborom "neke nove Vlade FBiH".

- Vidjeli ste kako prolazi Vlada Kantona Sarajevo i neke druge vlade u tim igrama neke tobožnje parlamentarne većine s kojom bismo mi trebali praviti novu federalnu vladu - kazao je Čović.

Izetbegovićeve izjave o "teroru manjine nad većinom" nazvao je grubim kršenjem ustava te kazao kako takvo ponašanje neće proći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana