Čović: Bez partnerskog djelovanja nema podrške imenovanju bošnjačkih kadrova

Agencije
Čović: Bez partnerskog djelovanja nema podrške imenovanju bošnjačkih kadrova

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da će se u utorak, 7. jula, na sastanku sa liderima SNSD-a i SDA pokušati postići dogovor o partnerskom djelovanju naredne dvije godine, jer bez toga Hrvati neće dati podršku za imenovanje nijednog bošnjačkog kadra.

Čović je istakao da partnerstvo HDZ-a i SDA ne postoji, a potpuno je nestalo posljednjih mjeseci imenovanjima hrvatskih zvaničnika u Centralnoj izbornoj komisiji, Centralnoj banci BiH i drugima bez bilo kakvog dogovora sa predstavnicima Hrvata i HNS-a.

- Nijedno imenovanje koje predlože Bošnjaci neće imati našu podršku - rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je istakao da se mora napraviti program rada bar za dvije godine da bi se to promijenilo, da bi imali jasan orijentir za budućnost, ali i kada je riječ o privredi budući da će posljedice po ekonomiju zbog epidemije virusa korona biti ogromne.

- To su stvari koje moramo dogovoriti, a onda uz to i kadrovska pitanja", naglasio je Čović.

On je izrazio nadu da će se na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH 7. i 8. jula usvojiti izmjene Izbornog zakona vezane za Mostar i to po hitnom postupku, te budžet institucija BiH po redovnom postupku kako bi svako mogao ugraditi popravke.

- Što se tiče kadroviranja i u Savjetu ministara i u parlamentu BiH, HDZ BiH će imati jasan stav prema naše, partnerima. Vjerujem da ćemo na sastanku 7. jula riješiti te probleme - dodao je Čović, koji je i predsjedavajući Doma naroda Parlamena BiH.

Čović je jutros glasao j na biračkom mjestu u Mostaru za parlamentarne izbore u Hrvatskoj zakazane za sutra, te pozvao sve stanovnike BiH, koji imaju pravo glasa, da isto učine.

On je ocijenio da je saradnja Hrvatske i BiH do sada bila dosta dobra, ali i da može biti puno bolja.

Čović je podsjetio da glasači u BiH nisu nikad presudili na izborima ni za Sabor ni za predsjednika Hrvatske.

- Samo šaljemo poruku da smo dio jednog prostora, da želimo zajednički, kada već to Ustav Hrvatske omogućava, koristiti to svoje pravo. Pozivam sve one koji imaju to pravo u BiH da u ova dva dana izađu i pokažu interes za život u BiH a i za dešavanja u Hrvatskoj. Odlučiti sigurno nećemo, nismo ni do sada, jer tri mandata su simbolična sa aspekta našeg participiranja u Saboru Hrvatske - rekao je Čović.
Čović je podsjetio da je prošlo 25 godina otkako je potpisan Dejtonski sporazum, a da puno stvari još nije riješeno i da rijetki izvana mogu razumjeti šta je BiH, kako je organizovana, kako neke stvari unaprijediti.

- Jedni od rijetkih koji to razumiju su sadašnja Vlada Republike Hrvatske i njen premijer koji nam je pomogao na evropskom putu, vidno, a i u svakodnevnici kada pokušavamo u BiH napraviti iskorak. Svjestan je, dobro to razumije i nastoji na pravi način prenijeti da BiH nije bilo kakva država - naveo je Čović. Rekao je da je dao je podršku onim snagama koje znaju šta je dobro za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i od kojih može pomoći na putu BiH ka Evropskoj uniji.
- Jedni od onih koji nas razumiju su sadašnja Vlada Hrvatske i premijer Andrej Plenković. On dobro razumije da BiH nije bilo kakva država, ona je nastala i ustav je Aneks 4 Dejtona i jednostavno bez potpune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, legitimnih izbora i predstavljanja konstitutivnih naroda teško da možemo napraviti iskorak i posvetiti se normalnim životnim temama - kazao je Čović.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana