Čović: Alternativni način finansiranja izbora nema uporište u zakonu

Srna
Foto: Arhiva

SARAJEVO- Predsjedajavući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović izjavio je danas da inicijative o alternativnim metodama finansiranja izbora nemaju uporište u zakonu, te da se sve institucije BiH finansiraju isključivo iz budžeta BiH.

"Većina inicijativa za alternatvnim načinima finansiranja izbora su inicijative budućih članova Predsjedništva i neke druge pozicije. Izađu pred govornicu iznesu nekoliko detalja koji nemaju veze sa zakonskom procedurom", rekao je Čović.

Čović je istakao da je ključ svega hitno usvajanje budžeta BiH.

"Time bi riješili sve poteškoće oko svih institiicija, pa i Centralne izborne komisije /CIK/ BiH", rekao je Čović novinarima nakon sjednice Doma naroda na kojoj nisu prihvaćeni prijedlozi zahtjeva i zaključka bošnjačkih delegata kako bi se obezbijedila novčana sredstva za opšte izbore u BiH 2. oktobra.

Čović je konstatovao da se nepostojanje sredstava za izbore može povezati sa neuspjelim pregovorima vezanim za reformu izbornog zakonodavstva.

"Neko je blokirao bilo kakav dogovor o Izbornom zakonu, a onda nastoji da taj teret odgovornosti stavi dodatno na hrvatsku stranu. Različite izjave imaju i onda sve povežu sa podjelom BiH, antidejtonskim djelovanjem", dodao je Čović.

On je naglasio da su svi oni koji danas tako govore, trebali samo usvojiti budžet.

"Imaju dva člana Predsjedništva. Mogli su da to urade kroz instituciju Predsjedništva, koji su formalno predlagači budžeta. Imaju mehanizme za to", rekao je Čović.

On je zaključio da je blokada institucija u posljednje četiri godine razlog svih dešavanja danas.

"Zašto nema vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu četiri godine?", upitao je Čović.

Predsjedajavući Doma naroda je rekao da je poslovnički bilo i upitno da li je današnju hitnu sjednicu i trebao zakazati, ali da je to učinio zbog osjetljivosti teme.

"Zakazali smo je da bi danas obavili rasprave i javnost upoznali o tome koliko ko politizuje temu koja je danas na dnevnom redu i to uglavnom oni koji zadnje dvije godine čine sve da nema budžeta istitucija BiH", naglasio je Čović.

On je na konfernciji za medije rekao da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova nije prihvatio prijedloge zahtjeva i zaključka bošnjačkih delegata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana