Ćosić: Izmjene zakona o lokalnoj upravi polovinom naredne godine

Srna
Ćosić: Izmjene zakona o lokalnoj upravi polovinom naredne godine

SARAJEVO - Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine kada bude formiran i novi saziv Saveza.

Ćosić je pojasnio da u Savezu već dvije godine postoji stav da je potrebno ići u izmjene i dopune i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi Republike Srpske, ali da bi sada, imajući u vidu da su izbori tek završeni, bilo kakve izmjene i dopune Zakona dovele do kolizije.

- Možda bi bile usporene i određene vrste preuzimanja dužnosti i redanja odnosa između skupštine i načelnika, odnosno gradonačelnika, pa ćemo ovu započetu aktivnost nastaviti polovinom iduće godine, u momentu kada i novo rukovodstvo Saveza bude formirano- rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, planirano je da Savez u aprilu održi redovnu izbornu skupštinu na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo.

Ćosić je rekao da će to biti i prilika da, četiri godine nakon donošenja Zakona o lokalnoj upravi i samopupravi, na bazi iskustava bude formirana radna grupa koja će raditi na sveobuhvatni izmjenama i dopunama Zakona.

On je podsjetio da je postojeći zakon donesen u novembru 2016. godine, te da u njemu postoje stvari koje treba mijenjati.

- Treba pokušati napraviti balans između izabranih načelnika i izabranih odbornika, odnosno situacije da djelovanje bilo kojih od izabranih ne usporava funkcionisanje lokalne zajednice - pojasnio je Ćosić.

On je rekao da je bilo primjera da se primjenom Zakona na terenu lokalne zajednice uspore i zanemare redovne aktivnosti zbog trvenja među različitim politčkim opcijama.

- To su stvari koje ćemo morati urediti i definisati preciznije rokove koji će govoriti o tome do kog roka i u kom vremenskom intervalu se neke stvari moraju uskladiti na relaciji između gradonačelnika, načelnika i skupštine opštine - pojasnio je Ćosić.

On je ocijenio da ovaj saziv Saveza oština i gradova Republike Srpske nema puni kapacitet da bi pola godine prije isteka mandata ušao u ozbiljnu raspravu oko izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj upravi samoupravi.

- Mi smo uvijek prvi partneri Ministarstvu lokalne uprave i samouprave i Vlade Republike Srpske. Sačekaćemo novi saziv i definitivno će nam prvi zadatak biti rad na Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakonu o finansiranju jedinca lokalne uprave i samouprave - zaključio je Ćosić.

Žunić: Vlada nikad nije razmatrala izmjene

Na sjednici Vlade Republike Srpske nikada nije razmatrana izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić.

Žunić je podsjetio da priča o izmjeni ovog zakona traje već dugo, odnosno da klubovi poslanika imaju određene ideje kako bi to pitanje trebalo da bude riješeno.
- Svjesni smo da postoje problemi u funkcionisanju lokalnih samouprava, naročito kada je u pitanju odnos načelnika, gradonačelnika i skupštine - istakao je Žunić.

On je rekao da je siguran da će u narednom periodu i Vlada i poslanici razmišljati o izmjenama pomenutog zakona, ali po svim procedurama koje treba da budu ispoštovane.

- Mi očekujemo da nakon formiranja novog saziva Saveza opština i gradova, zajedno sa klubovima poslanika i Vladom uđemo u tu priču i da polako razmišljamo o izmjeni tog zakona. Ali, za sada, sve ove informacije koje su se pojavile su jedno političko spinovanje, proces u kojem vjerovatno ljudi iz PDP-a i SDS-a, koji nisu spremni dobro i kvalitetno da rade posao, nalaze izgovor - izjavio je Žunić za RTRS.

On je naglasio da je potpuno netačna informacija da je na sjednici Vlade bilo kada raspravljano o izmjeni ovog zakona i istakao da se na dnevnom redu predstojeće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske neće naći izmjene tog zakona po hitnom postupku, kako su to najavljivali neki poslanici.

- O tome treba da se razmišlja, da se radi i siguran sam da ćemo u nekom narednom periodu svi zajedno naći neku vrstu kompromisa u vezi sa tim pitanjem, jer je najgora stvar da skupštine ne funkcionišu s obzriom da najveći problem tada imaju građani - pojasnio je Žunić.
On je istakao da je potrebno pronaći kompromis u situacijama koje nisu povoljne za skupštinu ili za gradonačelnika, te da je to bila i inicijativa samih građana s obzirom da u takvim situacijama najviše oni trpe.

- Izmjene ovog zakona su proces koji će sigurno trajati, ali od tog problema ne treba bježati, ne treba se sklanjati, treba pažljivo raditi - rekao je Žunić i dodao da u svemu tome niko nije usmjeren protiv nekog drugog, a pogotovo ne protiv građana.
On je naglasio da sve ono što se pojavilo u medijima su potpune dezinformacije, te da je cilj tih dezinformacija bio plašenje građana pa možda i izazivanje nekih nemira.

Žunić je dodao da očekuje da onaj ko je dobio mandat radi svoj posao i ispuni sva obećanja koja je dao.
- U krajnjem slučaju, skupština će dati ocjenu načelniku i gradonačelniku, a najvažniju ocjenu daju svakako građani - poručio je Žunić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana