Čolak: Već postoje sektori koji se bave migracijama i azilom

Srna
Čolak: Već postoje sektori koji se bave migracijama i azilom

SARAJEVO - Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak rekao je Srni da formiranje nove institucije u sklopu Ministarstva bezbjednosti koja bi se bavila migrantima nije prihvatljivo i da ne smatra da će se to realizovati jer u okviru ovog ministarstva već postoje sektori za migracije i azil.

Čolak podsjeća da u sklopu Ministarstva bezbjednosti postoji Sektor za migracije i Sektor za azil i ističe da je formiranje nekog novog sektora ili odjeljenja nepotrebno.

"Institucije koje postoje i koje treba da se bave problemom ilegalnih migracija treba ovim problemom vrlo ozbiljno da se bave i ne mislim da je izlaz u stvaranju nekih novih institucija, jer institucije već postoje", rekao je Čolak.

On je naglasio da bi BiH trebala da spriječi i da sve učini da ne dođe do migrantske krize.

"Ne mislim da ovakvi prijedlozi mogu bilo šta dobro riješiti. Taj novi organ u okviru Ministarstva bezbjednosti trebao bi finansirati neko drugi i za tako nešto ne vidim uopšte mogućnosti", dodao je Čolak.

On je istakao da sredstva u budžetu za neku novu instituciju niti sektor u okviru postojećih nisu predviđena.

"Problem sa migrantima je vrlo složen i izražen. Taj problem se ne sprečava tamo gdje ga treba sprečavati u ishodištu te krize. Kada taj problem dođe na granice BiH, trebalo bi spriječiti na granicama gdje taj problem nastaje", ocijenio je Čolak.

Prema njegovim riječima, migrantska kriza nije samo problem BiH i njenih organa.

"Tu postoji problem i nekih drugih jer većina tih migranata dolazi u BiH iz EU, iz Grčke", napomenuo je Čolak.

Čolak je naveo da problem migrantske krize neće biti riješen ukoliko se on prebaci u BiH.

"Mi taj problem moramo rješavati da donesemo plan aktivnosti gdje se precizno zna šta će ko raditi, kada i kako, a ne čekati proljeće kada se može desiti veći migrantski talas", rekao je Čolak.

On je dodao da bezbjednosni sektor u BiH nije adekvatno odgovorio na različita krivična djela koja su počinili ilegalni migranti među kojima je onaj nedavni koji se desio u Blažuju u Kantonu Sarajevo i drugim lokacijama.

"Bezbjednosni sektor u BiH je na ovom pitanju podbacio", istakao je Čolak.

On je konstatovao da među migrantima najviše ima ekonomskih migranata koji nemaju nikakve veze sa ratnim područjima i da o tome treba voditi računa kada je riječ o ilegalnim migrantima.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao je danas da je "nova inicijativa Ministarstva bezbjednosti da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH, te da se formira nova agencija koja bi se isključivo bavila brigom o ilegalnim migrantima", saopšteno je iz tog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana