Članovi Vlade polovinu plate daju Fondu solidarnosti, podrška radnicima u realnom sektoru

GS
Članovi Vlade polovinu plate daju Fondu solidarnosti, podrška radnicima u realnom sektoru

BANjALUKA - Članovi Vlade Republike Srpske odreći će polovine plate za mart i ta sredstva biće usmjerena u Fond solidarnosti i biće namijenjena za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni trenutnom situacijom.

Potvrdio je ovo danas premijer Republike Srpske Radovan Višković nakon  sjednice Vlade Srspke i  dodao da svi zaposleni u javnom sektoru, uz izuzetak zdravstvenog sektora, dobrovoljno mogu da potpišu izjavu da su saglasni da hoće ili žele da daju u Fond solidarnosti dio svojih primanja.

- Naša preporuka je da primanja do 1.000 KM bude pet odsto neto, a za primanja viša od 1.000 da to bude deset odsto neto primanja - kazao je Višković.

Pojasnio je da je sve na osnovu dobrovoljnosti, te da ne treba i ne smije da se plasira informacija da je u pitanju smanjenje ličnih primanja.

Dodao je da je preporuka svim izabranim i postavljenim licima iz RS koji vrše funkcije, licima na rukovodećim mjestima, da se odreknu svojih primanja do 20 osto i da potpišu izjave o odricanju.

- Sredstva koja budu prikupljena na ovaj način imaju isključivu namjenu za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni trenutnom situacijom - pojasnio je Višković.

Kako je istakao javna administracija i javna uprava treba da pokaže solidarnost.

- Za one radnike koji su pogođeni direktno našim mjerama poput trgovaca, ugostitelja, naša odluka će biti da poslodavci isplate neto platu, a ostatak da ide na teret Vlade RS koja će za zaposlene u tim sektorima uplatiti poreze i doprinose . kazao je premijer RS.

Dodao je da će preduzimati i druge mjere i za neke druge radnike koje u ovom momentu nisu obuhvatili.

- Vrši se analiza sa terena i završetkom marta  i početkom aprila donijećemo zaključak kome i u kom obliku možemo pomoći u skladu sa mogućnostima Budžeta RS - dodao je Višković. 

Istakao je da aktivno rade na formiranju fonda za pomoć privredi koji će najvjerovatnije biti u funkciji u maju. Najavio je da je dogovor o aranžmanu sa MMF-om vrijednim  165 miliona KM  u završnoj fazi i da očekuju da polovinom aprila sredstva budu operativna.

On je dodao da će se emisijom obveznica i zapisa Srpske obezbijediti što više novca u pomenuti fond za privredu.

- Molimo sve da razumiju poziciju budžeta i ne očekuju da ćemo moći 100 odsto namirivati svima pretpljene štete. Ali sigurno je da ćemo se sa svima solidarisati i priteći im u pomoć da spasimo što više realni sektor - rekao je Višković i dodao da međunarodne finansijske institucije preporučuju zaduživanje zarad očuvanja likvidnosti, javne potrošnje i privrednog ambijenta.

On je rekao da će svim privatnim licima, koja iz nekih razloga ne budu mogli da vrate sredstva poslovnim bankama ili IRB-u, pomoći ranije dogovoreni moratorijum na otplatu rata kredita.

Višković je istakao da je na sjednici Vlade doneseno nekoliko odluka u cilju prevazilaženja krize u privredi u vezi sa pojavom korona virusa u Srpskoj.

Napomenuo je da je Vlada donijela odluku o privremenom odgađanju plaćanja poreskih obaveza do 30. juna i to onih po osnovu poreza na dobit za prošlu godinu i svih naknada koje proističu iz završnog računa privrednika.

- Svi privredni subjekti koji traže ovu olakšicu moraju podnijeti Poreskoj upravi pisanu izjavu i da dobiju od nje odobrenje - rekao je Višković.

Kada je riječ o plasmanima IRB-a Srpske prema privrednim subjektima Srpske i dospjelim ratama koje privredni subjekti imaju za april, maj i juni, Višković je rekao da će i to biti prolongirano do 30. juna.

-Ovdje je riječ o direktnim plasmanima IRB-a do 2015. godine, ali i sredstvima koja su išla preko poslovnih banaka - rekao je Višković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana