Cilj Turske da u BiH dominiraju Bošnjaci

Vanja Štrbac
Cilj Turske da u BiH dominiraju Bošnjaci

BANjALUKA - Turska se u BiH ponaša navijački i u isključivoj je podršci bošnjačko-muslimanskim nacionalnim interesima s ciljem da Bošnjake dovede u dominantnu poziciju u odnosu na druge narode u BiH.

Rekao je to juče premijer Republike Srpske Milorad Dodik na okruglom stolu "Neoosmanizam" održanom u Banskom dvoru u Banjaluci u organizaciji Centra za nacionalnu strategiju.

Učesnici okruglog stola govorili su o pojmu neoosmanizma, uticaju Turske na Balkanu, njenim pretenzijama prema Bošnjacima i podršci islamskim organizacijama na Balkanu.

- Devet godina u različitim periodima sam premijer. Ambasador Turske u BiH za to vrijeme samo jednom je bio u posjeti Banjaluci i to onda kada je bilo riječi o tome da li da kontingent Oružanih snaga BiH ide u Avganistan pod turskom zastavom. Ambasador je bio tu da još jednom provjeri hoćemo li promijeniti mišljenje. Međutim, mi tako nešto nismo dozvolili - istakao je Dodik.

On je dodao da Turska u ostvarenju svog cilja čak nema ni potrebu za kamuflažom.

- Očigledno je da Turska podržava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SBiH Harisa Silajdžića, što potvrđuje i činjenica da su se premijer Turske Redžep Tajip Erdogan i turski predsjednik Abdulah Gul prilikom boravka u BiH faktički sastali samo sa njim i ni sa kim drugim - istakao je Dodik.

Naveo je da Turska nastoji da na neki način "pobošnjači" BiH i da im je na tom putu Republika Srpska veliki problem.

- Uspješna neoosmanistička politika u suštini je i dalje pragmatična politika i ide za tim da koristi ciljeve Zapada koji ovdje, navodno, želi da vidi funkcionalnu BiH, što turska spoljna politika vješto koristi, nastojeći da Srpsku održi na negativnom kursu prema svim drugim vrijednostima - rekao je Dodik.

Istakao je da je potrebno o ovome češće razgovarati, jer je "činjenica da nam znanje o ovakvim temama nesumnjivo fali" i dodao da je neophodno formirati nezavisno intelektualno autoritativno tijelo, koje bi se bavilo ovakvim pitanjima.

- Koliko budemo okupljeni oko ovih tema, toliko ćemo biti jaki - zaključio je Dodik.

Profesor orijentalistike Darko Tanasković naglasio je da Srpska može da se odbrani od neoosmanizma ako iznad svih političkih i partijskih razlika u srpskom nacionalnom korpusu bude apsolutno jedinstvo u pogledu cilja i nastupa.

- Tada bi Srpska imala manevarskog prostora da se suprotstavi i neoosmanizmu, s obzirom na to da on ima i unutrašnje protivrječnosti i spoljne neprijatelje - dodao je Tanasković.

Prema njegovim riječima, neoosmanizam je pojam koji ima velike unutrašnje protivrječnosti.

- Neoosmanizam je ideološki spoj nekoliko elemenata, prije svega islamizma, turkizma i izvjesne neoimperijalne osmanske nostalgije i taj spoj praktično živi u turskom nacionalnom biću - kazao je Tanasković.

On je dodao da je preokret koji je unio prvi predsjednik Turske Mustafa Kemal Ataturk za izvjesno vrijeme premjestio akcente djelovanja te zemlje na neku drugu stranu.

- Zahvaljujući tome Turska više nikada neće moći da bude Saudijska Arabija ili Iran, ali islamizacija odozdo, koja traje već veoma dugo, dovela je do toga da u Turskoj danas zakonodavnu vlast drže islamisti, kao i do aktuelizacije tog neoosmanskog koncepta - ocijenio je Tanasković.

Istakao je da je neoosmanizam realnost na ovim prostorima i da on postoji odavno kao dubinska konstanta u spoljnopolitičkom, ali i ukupnom nastupu Turske na Balkanu.

- Postoji mišljenje da je Turska poslušnik SAD, ali istina je da je Turska autonomni činilac koji prvenstveno djeluje u svom interesu. Ona će uvijek podržati one za koje smatra da će u datom trenutku djelovati u tom pravcu - istakao je Tanasković.

Islamizacija svijeta

Tanasković je rekao da je vehabijski pokret ukorijenjen u BiH, iako većina muslimana iz BiH pripada osmanskom islamu, koji je pragmatičniji i manje radikalan od vehabijskog.

- Problem je u tome što u islamu postoji klackalica između ekstremnih i neekstremnih snaga. U islamu budete dovedeni u situaciju da, suprotstavljajući se ekstremističkim snagama, poklonite povjerenje i drugim, koji su navodno neekstremni i tolerantniji, a zapravo ispostavljaju iste zahtjeve na duge staze kao i oni radikalni, samo se služeći drugim sredstvima u ostvarivanju svojih ciljeva, sve do terorizma - rekao je Tanasković i dodao da je krajnji cilj islama islamizacija čitavog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana