CIK: Zaraženi virusom korona glasaju posredstvom posebnog mobilnog tima

Srna
CIK: Zaraženi virusom korona glasaju posredstvom posebnog mobilnog tima

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je na hitnoj sjednici usvojila Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o sprovođenju izbora kojim je propisano da će biračima koji su u izolaciji ili hospitalizovani jer su pozitivni na virus korona biti omogućeno glasanje posredstvom posebno formiranog mobilnog tima ako to budu tražili.

Potrebno je najkasnije u roku od 72 časa prije dana izbora lično mejlom, faksom ili telefonskim aplikacijama osposobljenim za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata ili posredstvom drugog lica dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje virus korona ili akt nadležnog organa o određivanju izolacije ili hospitalizacije.

Birač kojem je dijagnostikovan kovid 19 nakon isteka roka od 72 časa prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje dužan je dostaviti najkasnije na dan izbora, saopšteno je iz CIK-a.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik.

Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Pravilnik o dopunama i izmjeni Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH javnosti će biti dostupan na veb-stranici CIK BiH i objavljen u službenim novinama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana