CIK: Usvojen izvještaj o provjerama lista za Vijeće naroda Srpske

Srna
CIK: Usvojen izvještaj o provjerama lista za Vijeće naroda Srpske

SARAJEVO - Centralna izborna komisija /CIK/ BiH usvojila je danas u Sarajevu izvještaj o izvršenim provjerama 30 kandidatskih lista za izbor delegata u Vijeće naroda Republike Srpske na kojima je ukupno 68 kandidata.

Utvrđene su i kandidatske liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/, i to 16 kandidatskih lista na kojima je 29 kandidata koje je dostavila Skupština Kantona Sarajevo, 11 kandidatskih lista sa 27 kandidata koje je dostavila Skupština Zeničko-dobojskog kantona, te devet kandidatskih lista sa 19 kandidata koje je dostavila Skupština Livanjskog kantona.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i ostavka Amira Hurtića u Skupštini grada Doboja, a mandat dodijeljen Nirmeli Janković, kao i ostavka Ognjena Bodiroge u Skupštini opštine Foča, umjesto kojeg je mandat dodijeljen Branki Dragičević. CIK je na današnjoj sjednici izrekao i novčane kazne za lažno predstavljanje političkih subjekata u biračkim odborima.

Ovom odlukom, SDP i stranka "Bh zeleni" kažnjeni su sa po 4.000 KM, Stranka radom za boljitak, Lijevo krilo i bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović kažnjeni su sa po 3.000 KM, dok su predsjednici i potpredsjednici pojedinih biračkih odbora kažnjeni sa po 1.000 KM i zabranom angažovanja u radu biračkih mjesta na period od četiri godine.

Sa današnjeg dnevnog reda sjednice CIK-a skinute su tačke vezane za prijedlog odluke o prigovoru političkih subjekata SDS, PDP i Platforme za progres, o čemu će se raspravljati na sutrašnjoj sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana