Cerić: Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika

Agencije
Cerić: Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika

TEHERAN - Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH prisustvovao je obilježavanje godišnjice Islamske revolucije i pomenu za ubijenog iranskog generala Kasema Sulejmanija

Cerić, je "čestitao Bosni i Hercegovini" godišnjicu pobjede Islamske revolucije te dodao: "Mi kao bosanski narod dugujemo Iranu i onima koji su nam pomogli u teškim uslovima."

Osvrćući se na ulogu Islamske Republike Iran u BiH, Ćerić je naglasio: "Uloga Vrhovnog vođe islamske revolucije, u pomaganju bosanskom narodu se ne može zaboraviti."

Bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice nastavio je dalje govor rekavši:

"Nikada nismo izdali islam u BiH čistom krvlju mučenika. Nadam se da će iransko-bosansko drvo prijateljstva svakim danom postajati sve zelenije", rekao je.

Govornici na ovom skupu pričali su o formiraju Islamske republike sa ajatolahom na čelu, te o ubijenom generalu Kasemu Sujelmaniju.

 

Ko je bio Sulejmani?

Hrvatski novinar i ratni izvještač Hasan Haidar Diab tvrdi da je ubijeni iranski general bio u BiH 1993. i 1994. godine, odnosno tokom ratnih sukoba krajem prošlog vijeka.

Američki Kongres predložio je 9. januara rezoluciju kojom se odaje počast pripadnicima oružanih snaga i obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su obavili misiju u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Rezolucija 466, međutim, otkrila je zastrašujuće detalje, između ostalog da je Sulejmani pripremao i terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

Ovaj iranski general i vođa Kuds jedinica, elitnog dijela Iranske revolucionarne garde, podsjećamo, ubijen je 3. januara u Bagdadu kada je njegov automobil pogođen preciznim projektilom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana