Ćeranić Jačanje britanskog prisustva govori da predstoji nestabilnost u BiH

Srna
Ćeranić Jačanje britanskog prisustva govori da predstoji nestabilnost u BiH

Banjaluka - Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić smatra da najava britanskog premijera Tereze Mej o jačanju prisustva Velike Britanije na zapadnom Balkanu označava kontinuitet britanske politike prema regionu i konkretno prema BiH, kojoj predstoji nestabilna situacija.

"Jačanje britanskog prisustva u bezbjednosnom smislu znači da će biti intenzivirano to prisustvo, ne samo u vojnom, nego i obavještajnom smislu, što govori da predstoji veoma nestabilna situacija u BiH", rekao je Srni Ćeranić. 

On je podsjetio da je početkom godine britanska Vlada donijela odluku o formiranju interventnih snaga za preventivna dejstva na zapadnom Balkanu, te da je još tada ukazao da je riječ o bataljonu koji planiraju uptiti u BiH. 

"Da bi bio opravdan njihov dolazak u BiH potrebno je da se u Republici Srpskoj stvori jedna haotična situacija, izazovu unutrašnji sukobi kada bi se oglasio OHR i da bi Vlada Velike Britanije, kao članice NATO pakta, poslala tu jedinicu da djeluje, odnosno uvede mir", objasnio je Ćeranić i dodao da se tu ne radi o miru o realizaciji britanskih interesa. 

Ćeranić je napomenuo da je britanski kontigent stigao u BiH i da je smješten u Butmiru, te da je riječ o 40 oficira koji su u obavještajnoj funkciji, da svi govore srpski jezik, jer je riječ o djeci imigranata iz bivše Jugoslavije, koji su u britanskoj vojsci. 

"Poznat je taj spoljno-politički kurs Britanaca. Oni su generatori antiruske histerije, a u Srbima vide žmale Rusež, narod koji voli Rusiju i zato će učiniti sve da Srbi na Balkanu ne budu faktor u vojnim, političkom niti ekonomskom smislu", istakao je Ćeranić. 

On je naglasio i da Velikoj Britaniji ne odgovoraju srpski lideri koji sprovode autonomnu politiku i koji neće da potpadnu pod njihov uticaj, ističući tu prvenstveno predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Iz Ambasade Velike Britanije u BiH je saopšteno da je britanski premijer Tereza Mej predstavila na Samitu o zapadnom Balkanu u Londonu paket mjera za promovisanje Balkana koji će biti "mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima", što uključuje povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95 odsto, sa 41 na 80 miliona funti. 

"Udvostručuje se broj Britanaca koji rade u regionu na pitanjima bezbjednosti koja utiču na Veliku Britaniju i Balkan", saopšteno je iz Ambasade. 

U sklopu paketa se produžava mandat za još godinu dana panbalkanskim strateškim rezervnim snagama stacioniranim u Velikoj Britaniji i spremnim za razmještaj na Balkan u slučaju pogoršanja bezbjednosne situacije ili ako Britanija bude trebala da podrži stabilnost u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana