Centralna banke BiH: Decenija i po efikasnog rada centralnog registra kredita

Srna
Centralna banke BiH: Decenija i po efikasnog rada centralnog registra kredita

SARAJEVO - Centralna banke BiH saopštila je da se danas navršava 15 godina efikasnog i kontinuiranog rada Centralnog registra kredita poslovnih subjekata i fizičkih lica, koji predstavlja važan element u obezbjeđivanju zdravog finansijskog sektora BiH.Riječ je o jedinstvenoj baza podataka o kreditnim i drugim zaduženjima poslovnih subjekata i fizičkih lica čiji je cilj da pruži informaciju finansijskim institucijama o njihovoj zaduženosti i služi kao podrška stabilnosti finansijskog sistema u BiH.

Podaci koje sadrži su od izuzetnog značaja kako učesnicima prilikom izrade analiza boniteta i monitoringa, entitetskim agencijama za bankarstvo i Centralnoj banci za izrade analiza tako i sudovima, tužilaštvima, pravobranilaštvima, organima unutrašnjih poslova i policijskim agencijama za obavljanje poslova iz njihove nadležnosti, navodi se u saopštenju.

Iz Centralne banke su naveli da je uspostavljanje registra pomogla Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/.

Centralni registar kredita pravnih lica pušten je u produkcioni rad 13. aprila 2006, čime je okončana prva faza ovog projekta, a do kraja te godine završena je i druga faza, kojom su obuhvaćena kreditna zaduženja fizičkih lica i njihovih žiranata.

Pristup podacima u početku je bio moguć samo komercijalnim bankama, a onda i ostalim učesnicima u Registru.

Podacima iz Registra može se pristupiti direktnim uvidom putem interneta i u formi pojedinačnih izvještaja koji se izdaju na osnovu podnesenog zahtjeva poslovnog subjekta ili fizičkog lica isključivo za zaduženja podnosioca zahtjeva.

Podaci u Registru su do 2012. bili ažurirani na mjesečnom nivou, a njegovom dogradnjom te godine postignuta je dnevna ažurnost podataka, koja je podrazumijevala dnevno slanje promjena koje su se dogodile, što je u 2019. dodatno unaprijeđeno, odnosno omogućena je ažurnost podataka u “realnom vremenu”.

Za tačnost i ažuriranje podataka u Registru odgovorne su finansijske institucije koje dostavljaju podatke o zaduženjima, navodi se u saopštenju Centralne banke BiH.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana