Čeka se stav Advokatske komore o postupanju branilaca

Srna
Čeka se stav Advokatske komore o postupanju branilaca

SARAJEVO - Advokatska komora Republike Srpske još nije izašla sa jedinstvenim stavom o postupanju branilaca u predmetima ratnih zločina nakon dopuna Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo donedavni visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, rekao je Srni advokat Miodrag Stojanović.

"Predsjednik Izvršnog odbora Komore obavijestio me je da upućen dopis svim advokatima da se izjasne kakav je stav zborova advokata da bi se i Advokatska komora oglasila povodom ovih dešavanja i zadataka koje ima kao strukovna organizacija", rekao je Stojanović.

Paralelno s tim, kaže Stojanović, kolege u predmetima "Radenka Stanića, Miće Kraljevića i drugih" tražile su od sudskog vijeća da im omogući da ne ispituju unakrsno svjedoke Tužilaštva, dok se ne upoznaju sa tekstom zakona, jer bi nekim pitanjima mogli sami sebe da inkriminišu, s obzirom da žele da negiraju počinjenje zločina protiv čovječnosti na prostoru opštine Vlasenica.

Stojanović je dodao da je Sud to prihvatio i omogućio im da se ne izjašnjavaju kroz pitanja, te odložio suđenje za septembar.

"U ovom trenutku za nas ostaje nedoumica da li bi primjenom izmijenjenog člana 145. Krivičnog zakona BiH, branioci bili u situaciji da njihova pitanja kojim negiraju počinjenje genocida na prostoru Srebrenice, a ja u ovom trenutku imam takva tri predmeta, ulazim u obim inkriminacije ili to mora podrazumijevati moju namjeru da tim pitanjima i dokumentima koje koristim ne želim da izazovem nacionalnu, vjersku ili neku drugu netrpeljivost", rekao je Stojanović.

On je naglasio da advokati još imaju otvorenu situaciju jer nemaju stav Advokatske komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana