Čedomir Antić, predsjednik Naprednog kluba iz Beograda, za “Glas Srpske”: Opasni vetrovi duvaju u regionu

Vedrana Kulaga Simić
Čedomir Antić, predsjednik Naprednog kluba iz Beograda, za “Glas Srpske”: Opasni vetrovi duvaju u regionu

Prava srpskog naroda u regionu uglavnom slabe kako vreme teče i duvaju opasni vetrovi, a krivci za krize u BiH su gotovo uvek velikobošnjački nacionalisti i njihova nespremnost da prihvate ono što su Srbi u Jugoslaviji prihvatili, a to je da postoje i drugi osim njih.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Naprednog kluba iz Beograda i istoričar Čedomir Antić. Napredni klub već 12 godina analizira politička prava srpskog naroda u regionu, odnosno u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji te Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji i na području samoproglašenog Kosova i Metohije. U poslednjem izvještaju, objelodanjenom početkom mjeseca, piše da ta prava uglavnom opadaju, negdje stagniraju, a da je izvjestan napredak vidljiv samo u Mađarskoj i Rumuniji.

- Kada smo pre 12 godina počeli da sastavljamo izveštaje, želja je bila, pre svega, da pomognemo stabilizaciji i pomirenju, a ne da pomognemo ideju stvaranja velike Srbije. Tokom ovih godina suočili smo se sa poraznom činjenicom, a to je da su Balkan SAD i EU posmatrali kao plemena. Nisu stali na stranu Bošnjaka, Hrvata, Albanaca što su oni dobri, niti što su Srbi loši, već je njihov koncept bio da održe i ispune svoje imperijalne težnje i pokažu svoje kulturalne postavke. Nisu uspeli ni u jednom ni u drugom. Danas je svet multipolaran, a Balkan je podeljeniji nego ikada - rekao je Antić.

GLAS: Šta je pokazala najnovija analiza stanja na terenu?

ANTIĆ: U ovim godinama imamo jasan nacionalni pokret među Hrvatima, Bošnjacima, Albancima, nacionalnim Crnogorcima koji teže da stvore nacionalno homogene države u kojima neće poštovati prava manjina niti Srba. Bošnjački nacionalni pokret nije stao. Među Bošnjacima ne postoji alternativa, već smatraju da je budućnost u tome da Srbi i Hrvati postanu manjine i da kao takvi prihvate bosanski identitet te da s vremenom postanu neka vrsta egzotike u Bosni koja će biti islamska, bošnjačka i u kojoj će oni biti Srbi u meri u kojoj to treba Bakiru Izetbegoviću ili Željku Komšiću. Srbi su se tome odupreli. Republika Srpska je tokom ovih 12 godina uspela da se održi, ali svake godine smo uočili, nekad manje, nekada više, nastojanja da joj neka prava budu osporena i za to su koristili ne samo međunarodnu podršku, nego i raskol među Srbima. Negde su i uspeli.

GLAS: U novom izvještaju ste ukazali i na odluku Ustavnog suda BiH o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem kojom je, kako navodite, Srpska ostala bez sedam odsto teritorije?

ANTIĆ: Time je Republika Srpska oštećena i na to smo ukazali. Mislim da smo tokom ovih godina pokazali da bez obzira na greške koje su srpska vođstva počinila i da je za svađu dovoljno dvoje, u 80 odsto slučajeva razlozi za krizu u BiH velikobošnjački nacionalisti.

GLAS: Najteže stanje je u Crnoj Gori. Kako vidite aktuelnu krizu?

ANTIĆ: U Crnoj Gori, bez ijednog razloga, ljudi koji su biološki potomci tvoraca prve i druge Jugoslavije vode opasnu kampanju za ukidanje prava pravoslavnih Srba, a ta mržnja ima podršku iz inostranstva iz razloga koji nemaju veze ni sa Srbima ni Crnogorcima. Nije dobro ni u Hrvatskoj, a ja sam, kada smo počeli sa ovim analizama i izveštajima, sanjao da Balkan bude nešto novo u svetu, ali smo žrtve neodgovornih mediokritetskih evropskih političara i potrebe nekih naroda da u 21. veku prođu istoriju 18. i 19. veka.

GLAS: Vjerujete li još u bolji položaj Srba u regionu?

ANTIĆ: Ili će biti bolji položaj ili će se Srbija morati da menja svoju politiku. Tamo gde su Srbi u većini, a to su Republika Srpska, Crna Gora u dobrom delu, moraćemo stvarati svoje države. Nemamo druge mogućnosti, ako ne budu poštovali sopstvene zakone.

Uloge

GLAS: Koliko je važna uloga Srpske i Srbije u zaštiti Srba?

ANTIĆ: Cenim veliki napor koji je srpski narod uložio da stvori Srpsku, ali ona mora još da se razvija. Srbija mora da zauzme ozbiljan stav. Nažalost, svaka naša ispružena ruka bude na kraju zavrnuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana