Čavušoglu: Kandidatura Finske za NATO mogla bi se razmatrati odvojeno od Švedske

Anadolija
Čavušoglu: Kandidatura Finske za NATO mogla bi se razmatrati odvojeno od Švedske

ANKARA – Turska bi mogla zauzeti drugačiji stav prema nastojanjima Finske za članstvo u NATO u odnosu na slučaj Švedske, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

-Ako NATO i ove države  donesu takvu odluku, Turska smatra da bismo mogli zasebno procijeniti zahtjeve, ali prije svega, NATO i ove države moraju odlučiti - rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegom iz Portugalije Žoaom Gomešom Kravinjom u turskoj prestonici Ankari.

-Mislim da bi bilo pošteno napraviti razliku između problematične i manje problematične zemlje - dodao je.

Čavušoglu je istakao da je s finskim kolegom Pekom Havistom telefonski razgovarao nakon izjave predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o stavu Ankare prema nastojanjima Finske za članstvo u NATO.

Turski predsjednik juče je izjavio da bi Turska mogla “drugačije” odgovoriti na kandidaturu Finske za NATO.

-Možda ćemo drugačije odgovoriti Finskoj, ako bude potrebno. Švedska bi bila šokirana kada bismo drugačije odgovorili Finskoj. Ali Finska ne bi trebala napraviti istu grešku - rekao je Erdogan.

Ankara je Švedskoj dala spisak od 120 ljudi za izručenje Turskoj, rekao je Erdogan i dodao “morate izručiti ove teroriste da biste mogli ući u NATO”.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO prošlog maja, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ratom u Ukrajini, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turska, članica NATO više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turskoj 15. jula 2016. godine.

Prošlog juna, Turska i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO kako bi se posvetile legitimnim bezbjednosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD i FETO, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana