Čavara: Dodik ne ruši BiH, već je isprovociran

Tanjug
Čavara: Dodik ne ruši BiH, već je isprovociran

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojim potezima ne ruši državu BiH, nego je samo "isprovociran" Inckovim nametanjem Zakona o sankcionisanju negiranja genocida u Srebrenici, izjavio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara (HDZ).

Čavara je jedan od rijetkih političara iz Federacije BiH koji nije Dodika kritikova na neprimjeren način, kao što to čini većina , pretežno bošnjačkih političara, koji za lidera SNSD tvrde da je "mrtav političar", da je "skrenuo s uma", da su mu dani izbrojani i da Republiku Srpsku vodi u propast, kako bi zaštitio sebe.

Sarajevski portal klix.ba piše tim povodom da Čavara, kako kažu, iz nekog razloga izvor trenutnih problema u BiH ne vidi u Dodiku i "secesionističkoj politici koja dolazi iz SNSD-a i satelitskih stranaka u RS-u, nego u nekoj ''provokaciji'' koja je Republici Srpskoj nanesena nametanjem Inckovog zakona.

Navode i da doo razloga za ovakvu situaciju u državi Čavara vidi i u tome što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet.

"Milorad Dodik ne ruši državu, možda su samo isprovocirani oni koji imaju entitet Republiku Srpsku, što mislim da nije pravedno da jedan narod dobije entitet i u nazivu i sadržaju i po sastavu stanovništva, a da druga dva naroda budu u FBiH u jednom entitetu. Mislim da je to trebalo završiti sa tri entiteta, puno bi se bolje i lakše slagali", izjavio je Čavara u gostovanju na Federalnoj tv.

Dodao je da u ovom trenutku ne može podržavati nešto što se radi, što nije dogovor i razgovor.

"Da li je opravdano s Dodikove strane, u to ne bih ulazio. Mislim da treba i Miloradu Dodiku i svim drugim političkim akterima puno više spremnosti za razgovor i dogovor. Mislim da je jako upitno šta neki misle da mogu napraviti u ovoj fazi, bez razgovora i dogovora, uz neke sulude poteze koje je povlačio visoki predstavnik Incko na samom odlasku. Znači napraviti takav jedan potez u kojem ćete omogućiti da se stalno tužakamo i nešto prebiremo. To je nešto što su davno sudovi presudili, što je egzaktno i mislim da nije dobro", naveo je Čavara, prenosi portal.

Ocokeno je, dodaje se, da je Inckovo nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida, koji Republika Srspka ne priznaje, napravilo "dar-mar" u državi.

"Tad su krenule ove aktivnosti iz Republike Srpske, svih stranaka. Stalno dobijamo poruke i od političkih elita iz Sarajeva da nisu spremni za razgovor. U prošlosti smo imali to da su visoki predstavnici reagovali onako kako želi određena struktura. Mi ćemo gurati, praviti probleme a onda ćemo čekati reakciju međunarodne zajednice da nekoga kazni, pa ćemo mi brati plodove. Mislim da je to vrijeme iza nas", naveo je Čavara.

Zaključio je da visoki predstavnik u BiH nije donio skoro nijednu odluku pozitivnu i povoljnu za Hrvate u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana