Čampara: OBA je prešla u ruke pojedinaca, ako ima nedodirljivih onda smo mi plemenska zajednica

Agencije
Foto: Kliks

SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslove FBiH Aljoša Čampara rekao je na današnjem ročištu u predmetu protiv direktora Obaještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića i rukovodioca ove agencije Muhameda Pekića da je nedopustivo da tom agencijom rukovodi neko kome je poništena diploma i koristi OBA u stranačke i lične svrhe.

Čampara je rekao da je na adresu federalnog MUP-a 27. avgusta prošle godine došla anonimna krivična prijava protiv Mehmedagića koju je proslijedio u nadležnost Federalnoj upravi policije jer nema operativne nadležnosti za postupanje.

On je potvrdio da ga je njegova savjetnica Mirela Bubalo upoznala o tome da su joj dva radnika OBA-e predali anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića, te naglasio da svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu.

Čampara je napomenuo da se sjednište OBA-e nalazi u istoj zgradi i na istom spratu u kojoj i on radi.

On je rekao da je objavljivanjem identiteta savjetnice Bubalo i njene diskreditacije u medijima bio cilj da se dođe do njega jer je javno govorio o aferama koje potresaju stranku, zloupotrebama direktora OBA-e i da su to činili jer se mislio da je on podnio prijavu.

- Ne znam zašto je podnošenje krivične prijave protiv direktora udar na državu? To je kao da živimo u jednopartijskom, ili feudalnom sistemu i zaista je zabrinjavajuće. Svako ima pravo da podnese prijavu - istakao je Čampara.

Po izlasku iz suda Čampara je rekao da misli da je OBA prešla u ruke pojedinaca, koji se ne bave državom već progonom i borbom protiv neistomišljenika.

- Nije OBA nikakva posebna institucija u odnosu na zakon, ni na ustav ove zemlje - kazao je Čampara.

Pozvao je sve službenike OBA da podnose prijave, a za one koji se boje on bi to uradio.

- Nema nedodirljivih, ako imamo nedodirljivih onda smo mi neka plemenska zajednica - kazao je on.

Mirela Bubalo je rekla da je bila izložena javnom linču nakon objavljivanja snimka u medijima, gdje se tvrdilo da je ona predala prijavu u pošti.

- Praćena sam gdje i s kim se sastajem, snimana i na društvenim mrežama satanizovana i ja i moja porodica. Suprug mi je ostao bez posla vrlo brzo. Zbog toga sam podnijela krivičnu prijavu protiv Mehmedagića i novinara Avde Avdića i jedne NN osobe. Osim toga, ja sam koleteralna šteta u odnosima između Mehmedagića i Čampare - rekla je Bubalo.

Ona je dodala da su joj anonimnu krivičnu prijavu dala dva zaposlena u OBA, koje zna iz viđenja, jer rade u istoj zgradi gdje i sjedište ove agencije.

- Tražim krivično gonjenje i nadoknadu štete zbog svega ovoga što mi je urađeno, a krivičnu prijavu protiv Mehmedagića sam podnijela u istoj onoj pošti za koju su tvrdili da sam ja bila u njoj i poslale prijave - rekla je Bubalo.

Rukovodilac Odjeljenja za kontraobavještajnu djelatnost Ibrahim Međedović rekao je da od osnivanja radi u OBA i da na kontraobavještajnim poslovima radi 30 godina. On je dodao da ovo odjeljenje radi na sprečavanju stranih obavještajnih službi da prodru i u OBA, i u druge agencije i institucije u BiH.

Međedović je rekao da je angažovao Pekića da izuzme snimak iz "BH pošte", da je za tu operaciju znao Mehmedagić ali ne i Pekićev neposredni rukovodilac.

- Agencija je imala informacije da se protiv menadžmenta podnose prijave i da se radi na podrivanju institucije - rekao je Međedović i dodao da su imali informacije da se protiv OBA vode "hibridne aktivnosti".

On je naveo da su do podataka da su prijave protiv direktora OBA podnijeli radnici došli operativnim radom.

Međedović je rekao da i dalje traje njihov operativni rad na tom predmetu i da ti izuzeti snimci još nisu uništeni.

Tužilaštvo BiH tereti Mehmedagića i Pekića da su u avgustu prošle godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA radi privatnih i ličnih interesa, da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA koju je Mehmedagić proglasio državnom tajnom.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 29. januar kao svjedok Tužilaštva trebao bi biti saslušan pripadnik FUP-a Elvir Hubijer i izneseni materijalni dokazi Tužilaštva BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana