Bukejlović: Neprofitne organizacije su agenti stranog uticaja ako postupaju neustavno

Srna
Bukejlović: Neprofitne organizacije su agenti stranog uticaja ako postupaju neustavno

BANjALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je govoreći pred narodnim poslanicima o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija da se one mogu smatrati agentima stranog uticaja ukoliko postupaju neustavno, djeluju na štetu građana ili podstiču na nasilje, govor mržnje, netrpeljivost i slično.

Bukejlović je u završnoj riječi u Skupštini o ovom aktu rekao da resorno ministarstvo ne može obustaviti rad određenog udruženja, već da se u tom smjeru pokreće postupak kod nadležnog suda.

U skladu sa Nacrtom zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je razmotren u Skupštini, oformiće se poseban registar ovih organizacija osnovanih u Srpskoj koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.

Ovim aktom trebalo bi da se urede uslovi i način obezbjeđenja javnosti rada neprofitnih organizacija, te propišu druga pitanja u vezi sa njihovim djelovanjem kako bi to bilo što transparentnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana