“Buk Bijelu” ostavili na čekanju

Vedrana Kulaga Simić
“Buk Bijelu” ostavili na čekanju

SARAJEVO - Odluka Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče trebalo bi da bude poznata do kraja januara iduće godine, a to je objelodanjeno nakon dvodnevnog zasjedanja koje je okončano u petak.

Prva odluka Ustavnog suda je donesena u julu, kada su odlučivali o zahtjevu 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa tim projektom, a koji su tražili zabranu gradnje jer smatraju da koncesiju može dati samo BiH. Tada su sudije naložile da bude formirana Zajednička komisija, od članova komisija za koncesije BiH i Srpske, ali zbog problema i opstrukcija to tijelo u datom roku od tri mjeseca nije došlo do rješenja, te je Ustavni sud u četvrtak ponovo ovo pitanje stavio na dnevni red.

Sudije su prvo uvažile zahtjev Zajedničke komisije i dali im još šest mjeseci za rješavanje spora, a istovremeno su od Suda BiH zatražili da hitno riješi spor koji se vodi povodom rješenja o imenovanju u komisiju, a koji je pokrenuo Mensur Šehagić, član Komisije za koncesije BiH iz reda bošnjačkog naroda sa teritorije Srpske.

Ustavni sud je zatim u petak odgodio odlučivanje o privremenoj mjeri do januara 2022. kada je planirano održavanje naredne plenarne sjednice.

- Do tada će od učesnika u postupku biti zatraženi relevantni podaci u vezi sa donošenjem te odluke - saopšteno je nakon sjednice Ustavnog suda.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović je istakao za “Glas Srpske” da sve zavisi od političke volje, a ne toliko od same Komisije. On je ponovio da su bili blizu rješenja u proteklom periodu, ali je zvaničnu odluku zakočilo pokretanje spora pred Sudom BiH, od kojeg i on očekuje da ubrza odlučivanje u tom predmetu.

- Teško je bilo šta prognozirati, ali očekujem da ćemo uspjeti zasjedati i donijeti zadovoljavajući odluku za sve strane -  istakao je Amović i dodao da oni svoj posao, ako se sve posloži i dobiju odluke Ustavnog i Suda BiH u skorije vrijeme, mogu završiti za desetak dana jer je dosta toga sagledano.

Najlošije bi bilo, smatra, da sudskim odlukama bude zaustavljen projekat.

- Rješenje postoji, ali i netačna percepcija u javnosti da je to zajednički projekat vlada Srpske i Srbije. Riječ je o klasičnom koncesionom projektu gdje je koncesiju dobila “Elektroprivreda Republike Srpske” koja je pronašla partnera za sufinansiranje i učešće u projektu, a to je “Elektroprivreda Srbije”. To je projekat koji treba da urade dva privredna društva - rekao je Amović, dodavši da nema sporazuma vlada, već izjave premijera da će ta privredna društva podržati u smislu dobijanja dozvola i saglasnosti.

Naglasio je i da ponovo moraju da pričaju i “sa stranom iz BiH”  jer strana u postupku pred Komisijom ne mogu biti 24 poslanika, već institucije.

Radovi

Kamen temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju. Stav zvaničnika Srpske je da je projekat važan ne samo za Srpsku i Srbiju već za cijelu BiH te da zbog toga, osim političkih, ne vide ni jedan drugi razlog za blokade, imajući u vidu da su određeni radovi na terenu u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana