“Buk Bijela”ostaje zarobljena u rokovima

Vedrana Kulaga Simić
“Buk Bijela”ostaje zarobljena u rokovima

BANjALUKA - Zajednička komisija za koncesije BiH pokušaće danas da, dan uoči isteka roka koji joj je ostavio Ustavni sud BiH, riješi sporna pitanja u vezi sa gradnjom hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini, dođe do rješenja, ali sve ukazuje na to da će ovaj predmet ponovo otići u ruke sudijama.

Ustavni sud BiH je u julu, odlučujući o zahtjevu koji su potpisala 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH iz FBiH za rješavanje spora između BiH i Srpske u vezi sa projektom, donio djelimičnu odluku o dopustivosti i meritumu te naložio formiranje zajedničke komisije za koncesije, u roku od tri mjeseca od dostavljanja odluke, riješi sporna pitanja u vezi s dodjelom koncesija. Zajednička komisija, u koju su rješenjima predloženi članovi iz komisija sa nivoa BiH i Republike Srpske, njih ukupno sedam, je zakazana za danas, ali je izvjesno da li će moći donijeti ikakvu odluku o ovom predmetu te da li će moći biti uopšte i održana zbog informacija da je Mensur Šehagić, član republičke komisije iz reda Bošnjaka, koji je ranije već pokrenuo i postupak pred Sudom BiH zbog rješenja o imenovanju, bolestan.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Milomir Amović je istakao za “Glas Srpske” da je za održavanje sjednice, prema zakonu i poslovniku, potrebno da svih sedam članova bude prisutno, a odluka bude donesena većinom glasova od prisutnih članova.

- Datum sjednice ostaje isti. Čekaćemo da vidimo da li će i sedmi član doći jer je usmeno javio da ima zdravstvenih problema. Doći ćemo na sjednicu, ako ne bude kvoruma, nećemo je održati - kazao je Amović.

Zajednička komisija je već, kako je “Glas Srpske” objavio, od Ustavnog suda zatražila produženje roka za odluku, jer im je sam zahtjev stigao u vrijeme godišnjih odmora pa se tome nisu mogli odmah posvetiti. Odgovor im na to još nije stigao, a Amović je nagovijestio da bi mogao i danas ponovo da, u zavisnosti od raspoloženja članova, zatraži novo obraćanje sudu.

I dok sagovornici “Glasa” sumnjaju da se iza svega, od samog početka, kriju opstrukcije, u Ustavnom sudu BiH juče su sumirali situaciju. Ističući razloge zbog kojih su naložili formiranje Zajedničke komisije, uzimajući u obzir navode podnosilaca zahtjeva i iz odgovora Srpske te činjenicu da odlukom nije konačno riješen predmetni spor, za “Glas” su naglasili da su ostavili odgovarajući rok za rješavanje spora od najduže tri mjeseca. Iz tog razloga, dodali su, Ustavni sud je odgodio postupanje po ovom dijelu zahtjeva do donošenja odluke od strane komisije, a potvrdili su da će o zahtjevu za produženje roka za postupanje nadležne komisije, odlučivati na plenarnoj sjednici.

- Godišnjim planom održavanja plenarnih sjednica naredna bi trebalo da bude 2. i 3. decembra. Sjednica još nije zakazana, ali to su datumi prema utvrđenom planu - kazao je za “Glas” registrar Ustavnog suda Zvonko Mijan.

Kamen temeljac za HE “Buk Bijela” položili su premijeri Srpske i Srbije u maju, a od kada je otkriveno da su odlučne da završe taj projekat, za koji se ideja rodila polovinom šezdesetih godina prošlog vijeka, ne prestaju reakcije, prije svega Bošnjaka. Nedoumica ima i u Crnoj Gori.

Interes

Stav zvaničnika Republike Srpske je da je projekat “Buk Bijela” važan, ne samo za Srpsku i Srbiju, već za cijelu BiH te da zbog toga, osim političkih, ne vide ni jedan drugi razlog za blokade. Određeni radovi na terenu su u toku pa tako pojedinci smatraju da bi najpametnije bilo da projekat ne bude zaustavljan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana