Budimir: Dodik jasno ukazao gdje se nalazi BiH

Srna
Budimir: Dodik jasno ukazao gdje se nalazi BiH

BANjALUKA - Stručnjak za međunarodne odnose Željko Budimir ocijenio je obraćanje predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Savjetu bezbjednosti UN kao nužnost da se poslije niza izvještaja koje posljednjih 10 godina šalje visoki predstavnik probije diplomatski led i da se čuju i druga i treća strana u BiH.

Dodikovo obraćanje Budimir vidi kao važnu stvar, jer su samo jedan narod i jedan konstitutivni entitet optuživani kao krivci za sve probleme u BiH, a oštrica usmjeravana na jednog čovjeka.

To je, naglasio je, i pokušaj da se i izvan onih zemalja koje imaju već formirane stavove pokaže kakvo je stanje u BiH.

“Dodik je bio otvoren i jasno je ukazao gdje se BiH nalazi upravo zbog urušavanja i nečuvanja Dejtona”, rekao je Budimir za ATV.

On je naveo da mu, kada sluša strane ambasadore, nije jasno da li BiH treba da se priključi EU ili se nalazi pred aneksijom u Austrougarsku, te dodao da se Srbi kao u Austrougarskoj nalaze pod konstantnim priritiskom i “krivi su za sve”.

Govoreći o procesu priključenja EU, Budimir je rekao da je Vlada Srpske ispunila sve uslove, te dodoa da Srpska jedina u BiH funkcioniše i ekonomski i politički.

“Međutim, imate spinovanje jedne priče čiji je cilj da se u narednom periodu izvrše ustavne promjene u BiH, odnosno njena unitarizacija i centralizacija. Bošnjačka strana očekuje da se to uradi pod patronatom zapadnih zemalja i da se taj proces konačno završi i tu se vidi možda neka nova uloga visokog predstavnika”, naveo je on.

Budimir je naglasio da ovo nije ni 1995. ni 2000. godina i da međunarodni sistem više nije sistem u kojem dominira samo jedna sila.

O protjerivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, Budimir je rekao da je to posljednji trzaj vlasti Mila Đukanovića, nastavak napada na Srbe, njihov identitet, vjeru i istoriju, ali i da je “Đukanovićevo vrijeme prošlo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana