Bubić: Podnijeli smo prigovor na optužnicu, ne postoji krivično djelo

GS
Foto: RTRS

BANjALUKA - Advokat predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, Goran Bubić, rekao je da je podnio prigovor na optužnicu koju je Sud BiH potvrdio protiv Dodika.

- Optužnica se u suštini može osporavati iz zakonom ograničenih razloga. Predmet prigovora ne može biti meritum prigovora, u ovom slučaju to su pravni razlozi i okolnosti za koje odbrana smatra da isključiju gonjenje - naveo je Bubić.

Naglasio je da je ne postoji krivično djelo i to dvostruko.

- Mi smo obrazložili zašto visoki predstavnik nije zakonodavac i zašto Kristijan Šmit nije visoki predstavnik - jasan je Bubić.

Naveo je da da su razlozi zasnovani prije svega na početnoj odredbi Dejtonskog sporazuma u kojoj je navedeno da se na odnose između strana potpisnica primjenjuje Povelja UN-a.

- To je važno, jer Povelja garantuje suverenost zemalja, u ovom slučaju BiH i što zabranjuje bilo kakav vid protektorata nad državom članicom UN-a - istakao je Bubić.

Naglasio je da visoki predstavnik nije utemeljen ni u Ustavu BiH, niti u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma na koji se poziva Tužilaštvo.

- U tom aneksu se spominju samo uopštene odredbe, a nigdje ne piše da je visoki predstavnik zakonodavac - izjavio je Bubić.

Istakao je da Tužilaštvo BiH nema nikakav dokaz da je Kristijan Šmit izabrani visoki predstavnik za BiH, prenosi RTRS.

- Razolicija u Savjetu bezbjednosti UN-a nije usvojena - rekao je Bubić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana