Broj zaposlenih Srba u Bosansko-podrinjskom kantonu mjeri se promilima

Darko Momić
Broj zaposlenih Srba u Bosansko-podrinjskom kantonu mjeri se promilima

BANjALUKA - Broj Srba zaposlenih u policiji, javnoj upravi i javnim preduzećima u Bosansko-podrinjskom kantonu mjeri se u promilima, a ne u procentima.

U Stručnoj službi i Službi za zajedničke poslove Vlade Bosansko-podrinjskog kantona nema nijednog zaposlenog Srbina, a nula Srba radi u Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo i izbjeglice, Ministarstvu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline, Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, mlade i kulturu, Ministarstvu za boračka pitanja, dok je situacija nešto bolja u ministarstvima privrede i finansija u kojima ima po jedan Srbin. Izuzetak je Ministarstvo unutrašnjih poslova u kojem radi čak 21 Srbin ili 13,37 odsto, ali većina zaposlenih su u stvari obični policajci.

Nijednog Srbina nema ni u kantonalnom Pedagoškom zavodu, Direkciji za ceste, Kantonalnoj upravi za šumarstvo, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi Civilne zaštite, Arhivu kantona, Agenciji za privatizaciji i Direkciji robnih rezervi, kao ni u javnim preduzećima “Bosansko-podrinjske šume” i RTV BP kantona.

Situacija je identična i kada je riječ o javnim ustanovama, jer u Zavodu za zdravstveno osiguranje, Zavodu za javno zdravstvo, Centru za socijalni rad, Službi za zapošljavanje i Domu za stara i iznemogla lica ne radi nijedan Srbin. Jedina ustanova u kojoj ima zaposlenih Srba je Kantonalna bolnica u kojoj radi sedam lica srpske nacionalnosti, što je u procentima 4,3 odsto od ukupnog broja zaposlenih. U deset osnovnih i srednjih škola u ovom kantonu rade ukupno četiri osobe srpske nacionalnosti, što je brojka koja se izražava u promilima.

Najbolja situacije je u četiri pravosudne institucije, jer u Opštinskom sudu u Goraždu, gdje je sjedište ovog kantona, radi dvoje Srba ili čak 6,45 odsto. Još bolje je u Kantonalnom sudu, gdje radi jedna osoba srpske nacionalnosti, što je čak 11 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a najbolje je u Kantonalnom tužilaštvu u kojem jedan zaposleni Srbin čini čak 16,67 odsto zaposlenih. Prosjek pravosudnih institucija kvari Pravobranilaštvo u kojem nema zaposlenih Srba.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini RS Kostadin Vasić kaže da podaci o broju zaposlenih Srba u Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom kantonu najbolje pokazuju da je etničko čišćenje Srba sa tih prostora, koje je počelo u ratu odsijecanjem glava, nastavljeno do današnjeg dana.

- Osam Srba u devet ministarstva Zeničko-dobojskog kantona, koji ima milion stanovnika, zvalo bi se statistička greška da nije tragedija. Neka nam dostave spisak tih Srba da ih nagradimo, jer Srbi na tom području nemaju ni struje, ni vode, ni puta, dok je Bošnjacima u Podrinju imovina vraćena i obnovljena u 99,8 odsto slučajeva - kaže Vasić.

Rade samo u MUP-u

U devet ministarstava u Vladi Zeničko-dobojskog kantona radi ukupno osam osoba srpske nacionalnosti. Situaciju popravlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer u Upravi policije rade 62 policijska službenika ili 4,67 odsto i 26 državnih službenika i namještenika ili 1,95 odsto. Najšokantniji podatak je onaj o broju zaposlenih u javnom preduzeću “Šumsko-privredno društvo” u kojem su od 642 zaposlena samo dva Srbina. U Upravi za inspekcijske poslove i Upravi za šumarstvo među 179 zaposlenih ima samo šestoro Srba, a u Upravi civilne zaštite nijedan. U Službi za zapošljavanje, Penzionerskom domu sa stacionarom i Centru za djecu i odrasle sa posebnim potrebama od 232 zaposlena radi ukupno osam Srba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana