Broj paradžemata narastao na 100

Goran Maunaga
Broj paradžemata narastao na 100

Banjaluka - U BiH su donedavno bila 64 paradžemata, a u posljednjih godinu formirano je novih četrdesetak, tako da ih danas ima više od 100, otkrio je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

On je rekao da se problem vehabizma i radikalnog islamizma u BiH širi i da to mora biti zaustavljeno.

- Za razliku od FBiH, u Srpskoj nema enklava, niti vehabijskih zajednica, niti bilo čega što može da ugrozi bezbjednost građana. Sa ličnom kartom iz RS na strana ratišta je otišlo 17 osoba. Osam ih se vratilo, a trenutno ih je šest u Srpskoj. To su pripadnici radikalnih islamističkih grupa i pod kontrolom su MUP-a RS - dodao je Lukač.

Predstavnici 22 paradžemata i dvije radikalne tekije od ukupno 64 takve vjerske zajednice koje nisu bile u sistemu Islamske zajednice u BiH odbili su početkom prošle godine da potpišu protokol o priključenju Islamskoj zajednici. Ne samo da oni nisu integrisani i ugašeni s ciljem smanjenja prijetnje od terorizma, u međuvremenu su formirani novi paradžemati koji su takođe van vjerski uređenog sistema.

Iako je iz Islamske zajednice u BiH prošle godine, nakon što je iscrpila pokušaje da privoli paradžemate da uđu pod njen krov, traženo da nadležne institucije preduzmu sve neophodne korake kako bi bio zaustavljen rad paradžemata, to nije učinjeno. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tada je najavio pravljenje akcionog plana za djelovanje protiv paradžemata sa predstavnicima bezbjednosnih službi i Tužilaštva BiH, ali je i to ostalo samo na priči.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz bezbjednosnog sektora kaže da je u novim paradžematima utočište pronašao veliki broj povratnika iz Sirije i da su te zajednice sjeme za buduće akcije i konflikte u kojima učestvuju radikalni islamisti.

- Novi paradžemati formirani su na području Brčko distrikta i mjestima u graničnom pojasu između RS i FBiH. Svi se nalaze na području FBiH. Formirani su kao karantin za ratnike koji se vraćaju iz džihada, ali ih policija ne obilazi - kaže naš sagovornik.

Naglašava da najavljivani akcioni plan za djelovanje protiv paradžemata nije napravljen.

- Naprotiv, ti paradžemati su formirani jer radikalni islamisti znaju da imaju podršku vodećih ljudi bezbjednosnog sektora koji javno izjavljuju da u BiH nema prijetnje od terorizma. Reis Husein Kavazović može da rješava vjerska pitanja, ali nema kontrolu nad tim bezbjednosnim problemima. Očigledno je da je formiranje novih paradžemata stimulisano zvaničnom politikom iz Sarajeva, što se vidi i iz upozorenja iz Stejt departmenta u kome je navedeno da Udarna grupa za borbu protiv terorizma ne obavlja svoj posao. Zanimljivo je da o paradžematima u BiH govore u parlamentima i vladama zemalja EU mnogo više nego u BiH, gdje mnogi zvaničnici to pitanje minimiziraju. Jedino su vlasti RS svjesne ovog problema - kazao je naš izvor.

Mektić je potvrdio da nije kreiran akcioni plan za zatvaranje paradžemata.

- Paradžemat znači da određen broj muslimana neće da svoje vjerske potrebe ispoljava kroz pravila Islamske zajednice. Na to ih niko ne može natjerati. Ali ako neko od njih izađe van zakona, biće sankcionisan - rekao je Mektić i dodao da nije tačno da su paradžemati karantini za povratnike iz džihada i da u bezbjednosnim agencijama znaju za svakog povratnika sa sirijskog ratišta.

U Islamskoj zajednici juče nismo uspjeli doći do komentara u vezi sa formiranjem novih paradžemata.

Ucjena

Predstavnici paradžemata i vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči reagovali su na ponuđeni protokol koji podrazumijeva integraciju u Islamsku zajednicu postavljanjem uslova od imenovanja njihovih vođa na čelo integrisanog džemata do mijenjanja ustava Islamske zajednice. To nije prihvaćeno pa ta zajednica kao i veliki broj drugih i dalje djeluje samostalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana