Broćeta: Do ponedjeljka odvesti otpad iz Drvara ili slijedi protest građana

Srna
Broćeta: Do ponedjeljka odvesti otpad iz Drvara ili slijedi protest građana

DRVAR - Tekstični otpad koji je dovezen iz Italije na područje Drvara mora biti uklonjen do ponedjeljka, 6. jula, ili će građani izaći na ulicu i neće otići dok taj problem ne bude riješen, poručio je delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta.

Broćeta je rekao Srni da je za 6. jul za deset časova ponovo zakazana sjednica Opštinskog vijeća.

On je naglasio da tu nema politike već da građani Drvara ne dozvoljavaju da im neko truje djecu.

Broćeta je poručio i da Drvarčani neće odustati od traženja istine od nadležnih o umješanosti svakog pojedinca u ovu nečasnu radnju.

- Posljednja dešavanja u vezi sa odlaganjem sumnjivog otpada još sumnjivije firme pod čudnim okolnostima je još jedan dokaz da se opštine u FBiH gdje žive Srbi tretiraju kao pustinja - rekao je Broćeta nakon što je tekstilni otpad iz Padove dovezen na područje Drvara i Bosanskog Grahova.

Prema njegovim riječima, postoji niz nelogičnosti kada su u pitanju firma i otpad, što jasno ukazuje na spregu viših nivoa sa pojedincima koje su iskoristili kako bi sve ovo realizovali.

- To se najbolje vidi jer se već sve pokušava prikriti, odnosno zataškati - naglasio je Broćeta.

On je istakao da Srbe u FBiH ne smatraju građanima i pita da li je slučajno da se u Glamoču uništavaju minsko-eksplozivna sredstva, da se u Petrovcu pravi spalionica, a da se od Drvara i Grahova pokušava napraviti deponija.

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Aleksandar Štrbac pozvao je stanovnike Drvara da ne odustanu od namjere da zaštite svoje i zdravlje svoje djece s obzirom na to da su povratničke opštine u FBiH izabrane za baze evropskog otpada.

- Najžalosnije od svega je da se u vrijeme svjetske pandemije, putevima BiH nesmetano kreću natovarene kolone šlepera sa (ne)opasnim otpadom, isporučenim iz svjetskog žarišta virusa korona - rekao je Štrbac.

Štrbac je naveo da predstavnici lokalne zajednice, uz saradnju sa kantonalnim i federalnim predstavnicima, čine sve kako bi ovaj problem što prije bio riješen.

- Ne smijemo odustati od zaštite zdravlja naše djece i svakog našeg građanina - istakao je Štrbac.

Federalna inspekcija stigla je u nekadašnju firmu "Grmeč" u Drvaru u čijem krugu je istovareno oko 300 tona otpada iz Italije.
Inspektori nisu željeli da daju informacije o ovom slučaju.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić rekla je da građani Drvara traže hitno uzorkovanje otpada i odgovor na pitanje kakav je to otpad i kako je završio u Drvaru.

Ona je ranije rekla da je dozvolu za uvoz otpada, koji je istovaren u Drvaru i Bosanskom Grahovu, 16. marta izdalo federalno Ministarstvo turizma i ekologije, kada je na nivou FBiH proglašeno stanje prirodne nesreće.

Ova dozvola za uvoz otpada izdata je na osnovu rješenja za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom, koje je 19. februara izdalo Ministarstvo građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i ekologije Livanjskog kantona.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana