Brisel šalje još zadataka

Vedrana Kulaga Simić
Brisel šalje još zadataka

SARAJEVO - Uspjesi i padovi BiH na polju reforme javne uprave, koja traje duži niz godina, biće ključna tema sastanka predstavnika EU i domaćih institucija, čija delegacija broji više od 68 službenika.

Iako su u reformu javne uprave u BiH uloženi milioni maraka, vidljiviji napredak u toj oblasti još nije ostvaren, a sva otvorena pitanja, prepreke i potrebni koraci biće teme velikog sastanka 8. jula, na kojem će, putem video-konferencije, raspravljati predstavnici BiH i EU.

Riječ je o sastanku posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH, a Savjet ministara je na posljednjoj sjednici dao saglasnost na prijedlog sastava domaće delegacije BiH, u kojoj su čak 68 osobe, a doneseno je i više operativnih zaključaka s ciljem pravovremene pripreme sastanka.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša predvodiće delegaciju BiH za visoki politički dijalog tokom sastanka koji će biti održan putem video-linka, a na sastanku se, kako je potvrđeno u Savjetu ministara, očekuje diskusija o najvažnijim temama i pitanjima u vezi sa reformom javne uprave u BiH.

Drugi dio sastanka planiran je kao dijalog o reformi javne uprave na tehničkom nivou, kojem će predsjedavati koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan u ime BiH.

U dokumentu Direkcije za evropske integracije BiH, koji je dobio zeleno svjetlo u Savjetu ministara, naglašeno je da je Evropska komisija predložila da sastanak bude održan putem video-linka, zbog aktuelne situacije u vezi sa pandemijom virusa korona i prema skraćenom nacrtu dnevnog reda, koji je podijeljen za pismeni i usmeni dio.

- Evropska komisija će, za pismeni dio, dostaviti pitanja na koja će BiH naknadno dostaviti odgovore - istakli su u Direkciji.

U obimnom dokumentu pripremljenom za diskusiju, između ostalog, piše da potrebna strateška akta za upravljanje javnim finansijama još nisu u potpunosti spremna, ali da postoji dogovor da se u sklopu reforme javne uprave ti poslovi intenzivno rade u drugoj polovini godine te da postoji još različitih pogleda i ideja na određena pitanja od strane Republike Srpske, FBiH i ostalih nivoa vlasti.

I u ovoj oblasti je, kako je navedeno, pandemija virusa korona poremetila određene planove institucija na svim nivoima, jer je bilo onemogućeno, odnosno otežano održavanje sastanaka i konsultacija u vezi sa akcionim planovima.

Jedan od stalnih ciljeva je, kako su i potvrdili u Direkciji, izgradnja profesionalne i depolitizovane državne službe koja efikasno služi građanima. Navedeno je da je Srpska napravila prednacrt novog zakona o državnim službenicima, ali da su pojavom virusa korona obustavljene i te aktivnosti te da se očekuje nastavak priče o toj temu nakon smirivanja situacije.

Mišljenje

Cilj domaćih institucija je bio da do kraja 2014. godine bude dostignut evropski nivo kvaliteta rada javne uprave i primijenjeno evropsko zakonodavstvo, ali ti ciljevi još nisu u potpunosti dostignuti. Na to je ukazano i u jednom od izvještaja Evropske komisije za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana