Brisel ponizio zapadni Balkan

Veljko Zeljković
Brisel ponizio zapadni Balkan

SARAJEVO - Dodjeljivanje Ukrajini i Moldaviji kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja određenu vrstu poniženja za zemlje zapadnog Balkana i pokazuje da ne postoje principi, pravila i procedure, već izuzeci i politika.

Smatraju ovo sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući odluku Brisela da Kijevu i Kišinjevu dodijeli status kandidata za ulazak u EU, ali ne i balkanskim zemljama, kojima je poručeno da do daljnjeg moraju nastaviti da sjede u čekaonici.

Prema riječima politikologa Vojislava Savića, ovo je još jedan od dokaza da evrointegracije, odnosno svaki prijem neke zemlje u ovu evropsku zajednicu, prije svega političko, a ne proceduralno pitanje, kako se pokušava prikazati.

- To smo ranije mogli vidjeti i na primjeru Bugarske i Rumunije koje su preko noći primljene, iako nisu ispunili ni minimum zahtjeva. Ista stvar je bila sa baltičkim zemljama. Dakle, samo je stvar nekog političkog trenutka kada će neko biti primljen u EU, dok se neke zemlje kao što je Sjeverna Makedonija godinama mrcvare - istakao je Savić, dodajući kako je Hrvatska vjerovatno posljednja zemlja koja je ušla u EU, a da je ispunila sve zahtjeve i procedure. 

Slično mišljenje dijeli i šef Predstavništva RS u Briselu, Mario Đuragić, navodeći kako je riječ o političkoj odluci što najbolje pokazuje to da je Moldavija, koja je podržala sankcije Rusiji, dobila kandidatski status, dok na primjer, Gruzija nije i “ostala je van ovog voza”.

Đuragić smatra i da su kriterijumi iz Kopenhagena samo slovo na papiru kojim se maše. Kada je riječ o BiH, kaže da je odluka Brisela očekivana, jer je Evropska unija veoma visoko postavila ljestvicu za BiH, koja nije ispunila 14 prioriteta na kojima Unija insistira. Protiv kandidature BiH za članstvo u EU navodno su bile Njemačka, Holandija i Francuska,

Predsjednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da na ovom samitu region ništa nije dobio, a da mu ništa nije ni ponuđeno. Ona je ipak izrazila nadu da se tako nešto poslednji put dešava, te da očekuje da se ova priča ponovo aktuelizuje krajem godine, u decembru, što bi, kako je istakla, bilo jedino pravedno nakon svih ovih godina čekanja i praznih obećanja.

Iz Brisela je poručeno da je Evropski savjet spreman da dodijeli status zemlje kandidata BiH nakon što se sprovede značajan broj reformi, koje se prije svega odnose na implementaciju “14 ključnih prioriteta”. Poslata je i poruka svim liderima da što prije sprovedu preuzete obaveze iz dogovora postignutog nedavno u Briselu i da hitno privedu kraju ustavnu i reformu Izbornog zakona kako bi BiH mogla odlučno napredovati na svom EU putu u skladu sa prioritetima iz mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana