Brigadni general Pamela Mekgaha novi komandant NATO Štaba Sarajevo

Srna
Foto: Anadolija

SARAJEVO - General Pamela Mekgaha danas je preuzela komandnu dužnost na čelu NATO Štaba Sarajevo od generala Erika Folkestada.

Komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju Robert Burki istakao je da se danas sprovodi 17. primopredaja dužnosti komandanta NATO Štaba Sarajevo, što predstavlja izraz trajne predanosti Sjevernoatlantskog saveza u podršci institucijama BiH u sprovođenju reforme odbrambenog i bezbjednosnog sektora.

Admiral Burki je tokom ceremonije primopredaje komandne dužnosti zahvalio odlazećem komandantu NATO Štaba generalu Folkestadu za besprijekoran posao na čelu NATO Štaba u Sarajevu, izrazivši nadu da će novi komandant Mekgaha nastaviti rad u duhu trajne predanost NATO-a miru, bezbjednosti i prosperitetu ljudi u BiH.

Novi komandant NATO Štaba Sarajevo Pamela Mekgaha istakla je da joj je velika privilegija i čast da bude na čelu ovog štaba, podsjetivši da je u BiH bila stacionirana 1996. i 1997. godine.

Brigadni general Mekgaha naglasila je da se u proteklim godinama u BiH mnogo toga promijenilo te da je za kratko vrijeme postignut izuzetan uspjeh i izgrađena respektabilna institucija kakve su Oružane snage BiH.

General Folkestad podsjetio je da je NATO Štab Sarajevo ove godine svjedočio mnogobrojnim uspjesima Oružanih snaga BiH i podržavao ključne programe NATO Partnerstva za mir u interesu trajne bezbjednosti. Tokom ceremonije, admiral Burki uručio je odlikovanja odlazećem komandantu Folkesadu za zasluge tokom službe na čelu NATO Štaba u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana