Branko Lukić za „Glas Srpske“: Sačuvaj nas, Bože, od “brige” NATO-a

 Veljko Zeljković
Branko Lukić za „Glas Srpske“: Sačuvaj nas, Bože, od “brige” NATO-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je na formiranje specijalnog suda za procesuiranje, kako je istakla, ruskog zločina agresije na Ukrajinu.

Predložene su dvije opcije - da bude formiran specijalni nezavisni međunarodni sud na osnovu multilateralnog sporazuma ili specijalni sud integrisan u nacionalni pravosudni sistem sa međunarodnim sudijama. Prema riječima beogradskog i nekadašnjeg haškog advokata Branka Lukića, ovaj, uslovno rečeno, međunarodni sud, neodoljivo podsjeća na onaj koji je formiran za procesuiranje ratnih zločina na prostorima bivše Jugoslavije.

- Ne može se praviti sud koji bi se bavio samo zločinima jedne strane, a predsjednica Evropske komisije upravo o tome govori, unapred abolirajući ukrajinsku stranu od odgovornosti za počinjene ratne zločine. Kako mi se čini, njoj je neko to napisao. Neko iz Vašingtona ili Londona i dao joj da pročita. Taj sud nema nikakve veze s međunarodnim pravom. Mogu samo napraviti nekakav privatni, po uzoru na onaj koji je u Londonu napravio bivši haški tužilac Džefri Najs - kaže Lukić u intervjuu za “Glas”. 

GLAS: Da li očekujete da ovaj sud na kraju ipak bude formiran?

LUKIĆ: Podsetio bih na par zanimljivih stvari. Primera radi, Amerika ne dozvoljava da se sudi njenim vojnicima i političarima. Kada je formiran Međunarodni sud u Hagu, američke diplomate su odmah krenule da sklapaju bilateralne sporazume sa velikim brojem država o neizručivanju njihovih vojnika. Pošto su smatrali da to nije dovoljno, oni su 2002. doneli zakon koji se kolokvijalno naziva akt o invaziji na Hag. Prema tom aktu, vojska SAD ima obavezu da oslobodi svakog uhapšenog američkog vojnika ili političara. Dakle, oni bi napali neku zemlju koja se usudi da to uradi. Druga stalna članica SB UN je Kina. Podsetio bih da je osnovan i takozvani “ujgurski tribunal” u Londonu. Osnovao ga je bivši haški tužilac Džefri Najs kao privatno preduzeće. Preko njega se pokušava izvršiti pritisak na Peking. Sve ovo je neviđena cirkuska šarada kojom se pokušava plasirati teza kako su Kinezi izvršili nekakav genocid na Ujgurima. Nakon Kine, red je sada došao na Rusiju.     

GLAS: Da li se na ovaj način pravi alibi za oduzimanje ruske imovine u svijetu koja trenutno iznosi oko 300 milijardi evra?

LUKIĆ: Mislim da je i to jedan od ciljeva ove nove briselske igre, da se mimo zakona otme ruski zamrznuti novac. To je, naravno, i jedna vrsta novog političkog pritiska na Kremlj. Ponašaju se poput drumskih razbojnika. Pokušavaju čak Rusiju proglasiti i zemljom terorizma. Ali, kad to treba da sroče i na papir stave zapadni pravnici, ispostavi se da je to pravno neizvodljivo. Onda ti razni “nepravnici” počinju da luduju, kao što sada rade Ursula fon der Lajen i njoj slični.

GLAS: Da li je slučajno i to što je njemački Bundestag baš sad donio odluku da proglasi Holodomor i izgladnjivanje Ukrajinaca tokom zime 1932 - 1933. godine “genocidom”?

LUKIĆ: Na sve načine se pokušava Rusija satanizovati. Ja ih, evo, pozivam neka to dokažu ako mogu. Da bi se govorilo o genocidu, mora biti sprovedeno suđenje. Mislim da oni samo srljaju u sve veću propast i blato. Najbolje je mađarski predsednik Viktor Orban opisao trenutnu situaciju, kada je rekao da je EU iskopala rupu za Rusiju, ali da je sama u nju upala. Novim potezima oni samo produbljuju tu rupu. Nažalost, u EU nema vođa, državnika. Rukovodeći kadar u Briselu biran je negativnom selekcijom, postavljeni su oni koji imaju podršku američke duboke države. 

GLAS: Da li se na ovaj način prave novi međunarodni presedani?

LUKIĆ: To je njihov najveći problem, što ih stalno prave, ne razmišljajući o dugoročnim posledicama. Naprave nekakav međunarodni presedan i misle da im se to neće obiti o glavu. Pa, greše. Sada žele da otmu ruske milijarde, ali šta ćemo kada jednog dana neko drugi to odluči da uradi s njihovim kapitalom, brodovima, avionima... Voda koja je počela da ulazi u taj bušni zapadni čamac sve više kulja. Oni te rupe sada pokušavaju zakrpiti ruskim novcem.

GLAS: Incident kad su dvije rakete pale na poljsku teritoriju nestao je iz vidnog polja zapadnih medija. Niko više ne pominje ni Buču, ni raketu koja je pogodila željezničku stanicu u Kramatorsku?

LUKIĆ: Kada je primer iz Poljske u pitanju, mislim da se radi o pokušaju uvlačenja NATO-a u ovaj rusko-ukrajinski sukob. Trebalo je izazvati incident koji bi pružio alibi za vojnu intervenciju. Ali, očigledno, neki sa Zapada, oni nešto trezveniji, shvatili su tu ukrajinsku, a možda i britansko-poljsku igru, i nisu pristali na nju. Zašto i bi, kad se Ukrajinci i dalje bore za njihovu stvar?   

GLAS: Sa nedavno održanog sastanka NATO-a u Bukureštu poručeno je kako će ovaj vojni savez posebnu pažnju posvetiti BiH. Zašto je ona opet stavljena u fokus ove vojne organizacije?

LUKIĆ: Sačuvao nas Bog njihove navodne brige. Pokušavaju svoje pipke pustiti gde god mogu. Sve zlo koje se tokom devedesetih desilo na ovim prostorima rezultat je te njihove “brige”. Duboko sam ubeđen da bi se narodi u BiH odavno dogovorili da nije stranaca, od onih iz Ustavnog suda BiH, koji donose nelegalne odluke, pa do raznih nemačkih “turista”. Oni su veliki remetilački faktori. Njima je haos u BiH potreban.

GLAS: I pritisci na Beograd su svakim danom sve veći, kako očekujete da na kraju bude riješeno pitanje KiM?

LUKIĆ: Treba izdržati. Kada može Srpska, može i Srbija. Ne treba popustiti, jer je međunarodno pravo na našoj strani. Kada bi Srbija, pak, kojim slučajem to uradila, priznala nezavisnost Kosova, to bi zapadnjacima bio veliki adut za obračun sa Rusijom. Oni, da mogu legalno rešiti pitanje Kosova, to bi odavno uradili. Umesto toga od nas traže da se pomirimo sa, kako ističu, realnošću na terenu, koju su oni silom napravili. E pa neće moći. Njihov najveći problem je što ovu Pandorinu kutiju ne mogu zatvoriti bez Srbije, a ona se nikada neće odreći svoje južne srpske pokrajine.

GLAS: Zašto Francuska i Njemačka na tome najviše insistiraju?

LUKIĆ: Emanuel Makron je plod američke duboke države. Baš kao i Analena Berbok. To su ti najgrlatiji predstavnici globalista. Oni ne vole ni svoj narod, zašto bi onda nas. To jedan čudan soj ljudi. Žele stvoriti jedno bezlično nacionalno društvo sa jeftinom radnom snagom. Ali propada im ta namera da sa jednog mesta upravljaju celom zemaljskom kuglom. Amerika i zapadna Evropa su nastale na pljački i krajnje je vreme da se izvine zemljama u kojima su počinili najveći zulum.

Karadžić

GLAS: Da li imate nekih novih informacija da li će Radovanu Karadžiću biti dozvoljeno da zbog nehumanih uslova u britanskom zatvoru kaznu služi u nekoj drugoj državi?

LUKIĆ: Do sada je uspelo samo jedno premeštanje i to u slučaju osuđenog generala Radislava Krstića, i to tek nakon što su ga islamisti pokušali ubiti. On je samo čudom preživeo u tom britanskom kazamatu. Sada pravu torturu proživljava i Radovan Karadžić. Uskraćena su mu sva prava i nalazi se pod neviđenom torturom od strane zatvorskih čuvara. Istina, on je psihički jak, ali pitanje je do kada, jer se nalazi pod velikim pritiskom. Nadam se da će nadležni ljudi iz Haga konačno reagovati na naše apele, pogotovo jer nema više famoznog sudije Karmela Ađijusa, već o tim pitanjima sada odlučuje jedna žena iz Južne Amerike. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana