Brane Đurić: Zavjera ćutanja o Mehmedovićevim zločinima

G. Maunaga, Foto: V. Stojaković
Brane Đurić: Zavjera ćutanja o Mehmedovićevim zločinima

Teslić - Kada sam na fotografijama vidio mudžahedine sa odsječenom glavom mog oca Branislava Đurića u policijskoj stanici u Tesliću imao sam 17 godina. Nikada mi niko ni iz jedne institucije nije odgovorio gdje je glava mog oca i njegovih saboraca.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” Brane Đurić, sin ubijenog Branislava.

Njegovog oca mudžahedini su izmasakrirali 22. septembra 1992. godine na liniji između Teslića i Tešnja, na Crnom Vrhu, lokalitet Kužno groblje, zajedno sa Blagojem Blagojevićem i Nenadom Petkovićem. Poslije mudžahedinskog pira i masakra sve trojici su im odsjekli glave koje do danas nisu pronađene.

- Od tada je prošla 21 godina. Obraćao sam se svim nadležnim institucijama od policije, tužilaštva, BORS-a, Komisije za traženje nestalih... ali do nedavno nisam uspio da dobijem nikakvu informaciju o tome gdje bi moglo da se nalaze glave moga oca i njegovih saboraca. Tek prije dvadeset dana, kad su objelodanjene informacije o zločinima Šemsudina Mehmedovića, dolazili su, uzeli su mi krv za DNK nalaz i rekli da bi uskoro moglo da pronađu glavu mog oca - kaže Đurić.

On ističe da su navodno lovci prije dvije godine pronašli te tri lobanje na Tromeđi između Maglaja, Tešnja i Teslića i da su tada one odnesene u Visoko. Kaže da vjeruje da se lobanje i danas tamo nalaze i da se o svemu tome odavno sve zna, ali da je neko moćan svjesno to sve sakriva.

Kaže da već godinama postoje informacije, svjedoci i fotografije i video zapisi iživljavanja mudžahedina nad trojicom zarobljenih i masakru nad njima.

- Postoje i fotografije na kojima se vidi grupa Bošnjaka, komšija. U razgovoru sa poznanicima saznao sam da je tu bio i radni kolega Blagoja Blagojevića koji je, i pored toga, masakriran - kazao je Ćurić i dodao da Srbi i Bošnjaci u Tesliću, Tešnju i okolini i dalje strahuju od Mehmedovića.

On se na kraju zahvalio ekipi “Glasa Srpske” koja ga je posjetila, kazavši da smo prva medijska kuća koja je posjetila njegovu porodicu.

“Glas Srpske” ranije je objavio da je osumnjičeni za ratni zločin u “predmetu Ozren”, potpredsjednik SDA i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović u više navrata posredno, ali i lično svjedocima počinjenih zločina prijetio likvidacijama.

Izvor iz istrage rekao je da je SIPA početkom jula Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ometanje rada pravosuđa sa spiskom osoba koje će biti likvidirane ako Mehmedović bude uhapšen.

SIPA je “predmet Mehmedović” finalizovala početkom jula i on je uhapšen 19. jula. Poslije saslušanja predat je Tužilaštvu BiH koje ga je samo sat kasnije, uprkos dostavljenim dokazima, pustilo na slobodu.

Mehmedović, koji je bio ratni načelnik policije u Tešnju, uhapšen je zbog zločina nad Srbima počinjenih tokom 1992. i 1993. godine. Osim Mehmedovića, za ratne zločine u tom predmetu osumnjičen je i aktuelni bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom i ratni načelnik SDB Tešanj Amir Ahmić, policijski službenik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Sead Dizdarević i penzionisani policajac iz Tešnja Fadil Bašić.

Identifikacija

Đurić ističe da iako nije prisustvovao identifikaciji, preostale dijelove tijela masakriranih, rođaci i kolege, kaže, identifikovali su po dijelovima obuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana