Bramerc se obratio Savjetu bezbjednosti

Srna
Bramerc se obratio Savjetu bezbjednosti

NjUJORK - Glavni tužilac Kancelarije tužilaštva Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu /MMKS/ Serž Bramerc obratio se danas Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa žalbom protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića.

On je predstavnike zemalja članica Savjeta obavijestio i u vezi sa novim suđenjem protiv bivših čelnika Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kao i slučajem protiv bivšeg ministra za planiranje u Ruandi Augustina Ngirabatvarea koji je pokrenut zbog nepoštovanja suda tokom procesa koji se protiv njega vodio pod optužbom za podsticanje, pomaganje i podržavanje genocida u toj zemlji.

Bramerc je istakao da je Kancelarija tužilaštva ubijedila Žalbeno vijeće da odbaci žalbu u slučaju bivšeg ministra u Vladi Ruande.

Tužilac se tokom obraćanja osvrnuo na nedostatak saradnje zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN, navodeći primjer kako vlasti Južnoafričke Republike još nisu uhapsile bjegunca nakon što su se 2018. godine pojavile informacije da je on primijećen na teritoriji te zemlje.

On je, međutim, dodao da je Južnoafrička Republika prošle sedmice konačno izdala nalog za hapšenje.

Bramerc je podsjetio da je Savjet bezbjednosti UN u više navrata pozvao zemlje članice da pruže svu neophodnu podršku u potrazi za bjeguncima, ali da pojedine zemlje "još nisu čule poruku".

Tužilac je dodao da još treba da se u državnim sudovima procesuira nekoliko hiljada slučajeva kada je riječ o licima sa teritorije bivše Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana