Braći Mamić u Hrvatskoj određen istražni pritvor u odsustvu

Tanjug
Braći Mamić u Hrvatskoj određen istražni pritvor u odsustvu

ZAGREB - Braći Mamić, Zdravku i Zoranu, u Hrvatskoj je određen istražni zatvor, najnovija je odluka sudije Krešimira Devčića.

"U skladu sa uputstvom vanraspravnog vijeća sam donio riješenje kojim sam odredio istražni zatvor protiv Zdravka i Zorana Mamića", rekao je Devčić za hrvatski portal Index.

Kad rješenje postane pravosnažno, a Devčić smatra da je to za očekivati, onda se može tražiti izručenje braće Mamić od pravosuđa BiH.

"Radi se o krivičnom djelu davanja mita, iz oblasti korupcije, za koje je potpisan bilateralni sporazum s BiH i za koja BiH može izručiti vlastite državljane. To bi mogla i trebalo bi biti pozitivna promjena, ali nikad se ne zna šta će se dogoditi", kaže Devčić.

Dodao je da bi "ovo moglo značiti radikalnu promjenu, ali vidjećemo kako će se stvari razvijati".

Braća Mamić su u Hrvatskoj osuđeni na kazne zatvora od 6,5 godina za Zdravka i više od četiri godine za Zorana. Obojica se nalaze u BiH čije držvljntvo takođe imaju.

BiH prvosuđe ranije je odbilo da izruči Zdravka Mamića Hrvtskoj rukovodeći se sporazumom dviju država prema kojem BiH ne izručuje svoje državljane drugim državama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana