Braća iz BiH glavni uvoznici kokaina za Evropu

avaz.ba
Braća iz BiH glavni uvoznici kokaina za Evropu

Braća iz Buča Potoka Mirza i Ervin Gačanin glavni su uvoznici kokaina iz Južne Amerike za tržište Evrope, ekskluzivno saznaje “Dnevni avaz” iz izvora bliskih istrazi u okviru međunarodne policijske akcije “Balkanski kartel”.

Crno tržište

Prema informacijama “Avaza”, oni su mozak operacija kad je u pitanju trgovina i šverc kokainom, prvenstveno iz Perua u Španiju, Holandiju, Belgiju… gdje je ova droga završavala na crnom tržištu.

“Oni su glavni igrači iz BiH po pitanju uvoza droge”, kaže naš izvor.

Iz Tužilaštva BiH, koje s tužiocima iz Holandije koordinira akcijom, juče je rečeno da “prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika”.

Upravo su braća Gačanin, kako saznajemo, krijumčarenjem narkotika stekla milionske nekretnine u Sarajevu, Holandiji, ali i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Oni se, prema informacijama Tužilaštva, nalaze u Dubaiju, gdje imaju vrijedne nekretnine i vile.

Tokom istrage u BiH, obavljen je pretres na sedam lokacija, pet u Sarajevu i dvije u Mrkonjić-Gradu. Saslušane su i četiri osobe, koje su posvjedočile da su primale upute o pohrani novca.

Saznajemo da su uhapšene Sarajlije Smail Šikalo i David Cufaj, koji su nedavno pali u Peruu sa dvije tone kokaina, bili njihovi glavni igrači.

Naši izvori tvrde da su braća Gačanin angažovala i poslala Šikala i Cufaja prije nekoliko godina u Peru da vode akciju uvoza narkotika. Cufaj je prije toga, prema njihovoj naredbi, boravio u Holandiji.

Pronađena droga

Kokain, koji je početkom godine pronađen zakamufliran u kontejnerima u luksuznom naselju u gradu Truhuljo (Peru), poslužio je istražiocima da sklope mozaik.

Droga je morskim putem trebala biti prebačena u Evropu, gdje bi njena vrijednost na ulici premašila skoro 80 miliona dolara. Istražiteljima je upao u oči veliki broj pronađenih “cigli” kokaina, na kojima je bila oznaka BH. 

Šta je rekao Smail Šikalo

Ova velika istraga navodno je pokrenuta nakon svjedočenja Šikala, koji se nalazi u pritvoru. Vjeruje se da je on i otkrio istražiteljima za koga je tačno radio. To je razlog zašto je epicentar ove akcije u Holandiji, gdje je droga i trebala stići.

Osim toga, tužioci vjeruju i da je blokiranih 400.000 KM braći Gačanin u Sarajevu pribavljeno od prodaje narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana