Božo Ljubić: Potrebno ispoštovati izbornu volju svih naroda

Agencije
Božo Ljubić: Potrebno ispoštovati izbornu volju svih naroda

Sarajevo - Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić izrazio je nadu da različita tumačenja Sporazuma o načelima za formiranje vlasti koji su zaključili lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH neće zaustaviti formiranje vlasti na nivou BiH koje se napokon nazire nakon devet mjeseci blokade.

On se nada da su navedene formulacije dovoljno jasne da omoguće dogovor hrvatske i bošnjačke strane i kada je riječ o Mostaru i Federaciji BiH, odnosno Domu naroda i Predsjedništvu BiH.

- Sve opcije na političkom spektru BiH moraju poštovati izbornu volju narodā i prepoznati legitimnost izbornih pobjednika za formiranje vlasti. Svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, bezbjednost i samoodrživost BiH - istakao je Ljubić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je veoma važno da bude ispoštovana izjava lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH o principima za formiranje vlasti i da se ide u tom pravcu bez Godišnjeg nacionalnog plana.

Košarac je naveo da želi da bude umjereni optimista pred današnje sjednice Predsjedništva BiH.

Funkcioner SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je Srbija 2007. godine definisala da je vojno neutralna i da SDS od tada smatra da na tom putu Srbija i Republika Srpska moraju da budu zajedno.

On je naveo da Srbija nikad nije uputila zahtjev za prijem u NATO, te da je i stav SDS-a u tom pogledu poznat.

Prema njegovim riječima, vojna neutralnost podrazumijeva da na teritoriji vojno neutralne zemlje mogu da budu samo vojnici te zemlje, a nikako vojnici nekih drugih zemalja, saopšteno je iz SDS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana