Božidar Forca, bivši načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije: NATO ugrožava bezbjednost u BiH

Veljko Zeljković
Božidar Forca, bivši načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije: NATO ugrožava bezbjednost u BiH

Vlasti Srpske suočiće se u narednom periodu sa novim i još žešćim i većim političkim pritiscima od strane SAD i Brisela, a na koje vlasti u Banjaluci treba da odgovore mudrom politikom.

Kaže ovo u intervjuu za “Glas Srpske” bivši načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije, a danas načelnik Katedre bezbednosti na Fakultetu za poslovne studije i pravo u Beogradu, general-major u penziji Božidar Forca.

- NATO i Brisel svojim političkim potezima ugrožavaju bezbednost u BiH, kako u prošlosti, tako i danas, jer se donose i predlažu odluke koje su na štetu samo jedne, srpske strane. Taj trend će i dalje biti nastavljen, te nam više nego ikad treba strpljenja i mudrosti - upozorava Forca koji je i jedan od učesnika naučne konferencije koja će danas biti održana u Banjaluci u organizaciji “Bezbjednosnog foruma”, a koja bi trebalo da se bavi upravo svim bezbjednosnim izazovima s kojima se Srpska suočava.

GLAS: Kako da se Srbija i Srpska postave u ovim novim okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini, a pogotovo što iz Vašingtona poručuju da neutralni status nije moguć?

FORCA: Mislim da Srbija mora zadržati neutralni status. Po svaku cenu. Ne sme biti opredeljivanja. Biće teško izboriti taj status. A kada je u pitanju Srpska, ona ne može sama i mora pratiti korake Srbije i voditi jednu usaglašenu politiku. Beograd će verovatno ući u neke aranžmane sa SAD i EU u vezi sa energentima, a kako bi “kupili” neutralnost. Da li će to biti dovoljno, teško je reći. Da zaključim, pred Beogradom i Banjalukom je period koji će obilježiti veliki pritisci.  

GLAS: Može li se naslutiti kraj ruske vojne operacije u Ukrajini, te kakav epilog očekujete, odnosno koji su sve mogući scenariji?

FORCA: Svaki rat ima i svoj kraj, a moje mišljenje je da će on stati kada proradi gasovod “Severni tok 2”. Da je ovo rat samo Rusije i Ukrajine, on bi odavno bio završen, ali nije, jer su se u njega umešale i druge zemlje. Možemo videti da je Rusija već ostvarila svoja dva od tri cilja koja je na početku svoje vojne operacije odredila, a to su denacifikacija i demilitarizacija. Ostalo je još da se zauzme Donbas i dobiju garancije za Krim. Za sada nije jasno šta će biti sa jugom, odnosno gradovima Herson i Zaporožje, a u kojima Moskva već izdaje uverenja o ruskom državljanstvu, a što može biti samo uvod u formiranje novih autonomnih oblasti. Ukrajina iz ovog rata neće izaći celovita. To je sigurno. Mnogo je još scenarija u igri, a jedna opcija je i da NATO, odnosno SAD, a pod nekakvim izgovorom, izvrši “invaziju” i zauzme zapadni deo zemlje. Na taj način bio bi napravljen “kijevski zid”, poput onog Berlinskog nakon Drugog svetskog rata, kada je Nemačka podeljena.

GLAS: Vode se velike i zakulisne igre iz kojih će, kako stvari stoje, kao najveći gubitnici, pored Ukrajine, izaći zemlje EU.

FORCA: Tačno, ali sve to je deo jednog plana. Britanski general lord Hestings Ismaj, inače prvi generalni sekretar NATO-a od 1952. do 1957, jednom prilikom je otkrio kako postoje tri cilja. Kao prvo, da se Nemačka stavi pod kontrolu i uništi. Drugo - da se Rusija istera iz Evrope i treće da se Amerika uvuče u nju. SAD polako ostvaruju sve tri ta cilja. One su već zavladale EU i dok je tako, evropske zemlje neće imati prosperiteta.

GLAS: Da li je i izlazak Velike Britanije iz EU dio tog plana?

FORCA: Donald Tramp je za vreme svog mandata ogolio američku spoljnu politiku, a koja se ne menja, ma ko bio na vlasti. Njome upravlja krupni kapital. SAD treba NATO, a ne EU, s kojom imaju negativni trgovinski bilans. U američkoj spoljnoj strategiji definisanoj 2017. stoji kako su najveći neprijatelji - Rusija i Kina, Moskva u bezbednosnom smislu, a Peking u ekonomskom. S obzirom na to da SAD nakon povlačenja iz Avganistana više nemaju utovara u Evroaziji, one danas pokušavaju da ovladaju morima, a za to im treba Velika Britanija i NATO, a nikako EU. 

Okršaj s Kinom

GLAS: Hoće li proključati i u regionu Indopacifika?

FORCA: SAD će sigurno nastaviti s ekonomskim ratom protiv Kine. Zbog toga su i formirali vojni savez AUKUS koji još čine Velika Britanija i Australija. Amerika će učiniti sve da u tom regionu blokira Kinu i njen razvoj i pomorske puteve. Nije slučajno ni to što je predsednik Džo Bajden nedavno posetio ovaj region, a kako bi mobilisao snage protiv Pekinga, potpisujući niz bilateralnih sporazuma sa Japanom, Tajvanom, Indijom i drugim zemljama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana