Bošnjački lobisti podmeću laži Bajdenu

Aleksandar Stojanović
Bošnjački lobisti podmeću laži Bajdenu

SARAJEVO - Iza “istraživanja o Dejtonu” koje su pompezno juče objavili federalni mediji, a u kojem su date smjernice “šta bi Džozef Bajden trebalo da uradi u BiH”, stoje istaknuti bošnjački lobisti i osobe koja otvoreno u svojim nastupima govore protiv Srba i Republike Srpske, otkriva “Glas Srpske”.

U pomenutom tekstu dato je deset prijedloga reformskih mjera koje bi trebalo da sprovede Bajden, gdje pozivaju na veće prisustvo SAD, podršku visokom predstavniku da koristi bonska ovlašćenja, traže brojčano pojačavanje snaga EUFOR-a, pritisak na Zagreb i Beograd da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, sankcionisanje političara i forsiranje puta u NATO. 

Federalni mediji su ovo istraživanje predstavili kao rezultat rada uglednog instituta “Vilson” koji je osnovao američki Kongres 1968. godine, ne iznoseći detalje na osnovu čega je istraživanje kreirano i ko ga je sproveo.

Kako je navedeno na zvaničnoj internet stranici “Vilson centra”, glavni autor istraživanja je Daniel S. Hamilton, bivši američki visoki diplomata i saradnik na “Džon Hopkins univerzitetu”, a njegov kolega sa univerziteta Danijel Server jedan je od potpisnika istraživanja.

Kao koautori dalje se ističu Reuf Bajrović, javnosti dobro poznat po svojim antisrpskim stavovima, Hojt Ji, bivši američki diplomata kojeg je često i Milorad Dodik označavao kao remetilački faktor, sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović, istoričar Marko Atila Hoare i još devet lica.

Glavni autor Hamilton je sa manje-više istim imenima prije pet godina, na godišnjicu Dejtonskog sporazuma, održao konferenciju “američko-bosanske fondacije”, kada su poslate slične poruke, a 2016. godine u Austriji je organizovao konferenciju o tome “kako ekonomski pomoći BiH”, na kojoj su govornici bili sadašnji i bivši visoki predstavnici Valentin Incko i Volfgang Petrič.

U istom trenutku kada je objavljeno ovo istraživanje, Bajrović je u izjavi crnogorskim medijima rekao da bi novu američku administraciju trebalo uvjeriti da “Milo nije diktator i da je to narativ koji je stvorila pročetnička opozicija i dritanovci”.

Politički analitičar Vojislav Savić kaže za “Glas Srpske” da je ovo već ustaljena praksa bošnjačkih lobista da preko izmišljenih instituta, organizacija i udruženja plasiraju antisrpske ideje.

- Nije prvi put da se na ovaj način  ideje unitarne BiH i antisrpski stavovi upakuju u plašt građanskog, ekonomske i socijalne brige, a u tome im svesrdno pomažu i federalni mediji. Međutim, ta priča je potpuno demaskirana. Možda je nekada i davala rezultate, ali mišljenja sam da je danas potpuno nepotrebna i, čak, kontraproduktivna - rekao je Savić.

Moskva i Beograd

U istraživanju je navedeno da su se Srbija i Hrvatska kao supotpisnice sporazuma pridružile istomišljenicima u BiH kako bi oslabile zajedničke institucije.

- Te negativne trendove dodatno podstiču vanjski akteri. Moskva djeluje oportunistički u regiji sijanjem nepovjerenja među lokalnim akterima, podsticanjem i ohrabrivanjem separatističkih političara. Naoružava paravojne snage u RS, entitetu gdje većinski žive Srbi - stoji u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana