Bošnjačke stranke režiraju igre bez granica

Veljko Zeljković
Bošnjačke stranke režiraju igre bez granica

SARAJEVO - Ćamil Duraković iz Koalicije “Moja adresa: Srebrenica” poručio je danas da ne želi prihvatiti mandat koji je osvojio na ponovljenim izborima u Srebrenici, a novi-stari načelnik ove opštine Mladen Grujičić je uvjeren da njegovim stopama neće krenuti ni ostali bošnjački novoizabrani odbornici.

- Oni su to najavili i prije održavanja ovih ponovljenih izbora, a da bi demotivisali Bošnjake da izađu na glasanje. Ne vjerujem da će se tek tako odreći svojih mandata, ali ako do toga i dođe, onda se oni prenose na drugog na listi. Onda, na trećeg, četvrtog, naći će se neko ko će na kraju prihvatiti. Ukoliko istraju na ovome, imaćemo jednonacionalni sastav Skupštine i to će biti njihov izbor - istakao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, bošnjački političari na ovaj način samo dalje šire podjele među narodima, tjeraju ih na odlazak, ali i otvoreno progone one koji ne misle kao oni.

- Stavljaju im nekakve etikete na čelo. Javno ih prozivaju preko medija i društvenih mreža. To je strašno, ali i opasno. Neko bi morao odgovarati zbog širenje te mržnje - poručio je Grujičić.

Radomir Pavlović iz SNSD-a, stranke koja je osvojila najviše glasova na ovim ponovljenim izborima, kaže da će inicirati razgovore sa svim strankama i koalicijama koje su osvojile mandate za novi saziv srebreničke skupštine te da će tada vidjeti da li će i ostali Bošnjaci slijediti Durakovićev primjer. 

- Oni moraju znati da političkim ucjenama i nekakvim bojkotom najviše štete nanose svom narodu - kaže Pavlović.

Inače, nakon nedjeljnih ponovljenih izbora, a na osnovu prebrojanih glasova na svih 28 biračkih mjesta, Grujičić je osvojio 5.189 glasova, odnosno 67,62 odsto. Slijedi Alija Tabaković, kandidat SDA, sa 2.433 ili 31,70 odsto glasova.

Kada je u pitanju novi saziv Skupštine, najviše glasova je osvojio SNSD (29,74), a slijedi koalicija “Moja adresa Srebrenica” (26,39), SDS (13,50), DNS (10,90), Ujedinjena Srpska (5,50), DF-GS (4,05), SRS “Dr Vojislav Šešelj” (3,20) i DEMOS-SNP-Bolja Srebrenica (3,02).

Mnoge se iznenadili ovi podaci, s obzirom na bojkot izbora od strane bošnjačkih partija, ali su iz CIK-a saopštili da su u rezultate ponovljenih izbora uključeni i oni s redovnih biračkih mjesta čiji rezultati nisu bili poništeni odlukom CIK-a, a prije svega se odnose na glasove pristigle poštom.

Po objavljivanju ovih rezultata Duraković je rekao da neće prihvatiti osvojeni mandat, jer Bošnjaci nemaju dovoljno ruku da ostvare svoje interese u ovoj opštini. Njegov kolega iz koalicije Sadik Ahmetović nije se izjasnio o ovom pitanju, navodeći tek kako očekuje da Ustavni sud BiH uvaži njihovu apelaciju a kojom bi se omogućilo glasanje svim Bošnjacima iz Srebrenice, ma gdje bili.

- S tim u vezi očekujemo da budu raspisani novi izbori na kojima bi svaki građanin imao pravo da bira svoje kandidate - rekao je Ahmetović, koji će ostati upamćen i po nastojanjima da Srebrenica dobije poseban status izvan Republike Srpske.

Doboj

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Doboju, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Boris Jerinić osvojio je 67,46 odsto glasova, Cvijan Filipović (SDS) 16,32 odsto, a Srđan Todorović (SP) 16,22 odsto glasova. Najveći broj glasova je osvojio SNDS (44,53 odsto), slijedi Koalicija “Doboj u srcu” sa (9,16), DS-DEMOS-Prva SDS (8,18), SP (5,72), SDP BiH-HS BiH (5,59), DNS (4,35), PDP (4,19), NDP (3,83) i SDA-SBiH-HB (3,34). Interesantno je da je nosilac liste SNSD-a Sanja Vulić osvojila oko 15.000 glasova manje nego na novembarskim izborima, ali ona danas nije htjela da govori o tome. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da su ovi izbori pokazali da su oni s razlogom ponovljeni. Kako je rekao, na izbore je izašlo oko 54 odsto građana, što je za trećinu manje u odnosu na izbore održane 15. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana