Borenović: Zašto su SNSD i HDZ promijenili odluku?

Srna
Borenović: Zašto su SNSD i HDZ promijenili odluku?

SARAJEVO - Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Branislav Borenović izjavio je danas u Sarajevu da je dogovor od 17. februara u Banjaluci bio da trojicu domaćih umjesto stranih sudija u Ustavnom sudu BiH biraju Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, na isti način kao i šest domaćih sudija, kako je Ustavom BiH i predviđeno.

Borenović je upitao - zašto se odustalo od tog prijedloga i zašto je SNSD prihvatio da izoluje Narodnu skupštinu Republike Srpske iz sistema odlučivanja? 

"Moguće da je to bilo i zbog uslovljavanja HDZ-a, što je za nas neprihvatljivo", rekao je Borenović novinarima u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma BiH. 

On smatra da je to loše rješenje i ima elemente prenošenja nadležnosti. 

Prema njegovim riječima, prijedlog da se izbor još trojice domaćih sudija prebacuje u Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH odluka je koja poništava i ponižava Narodnu skupštinu Republike Srpske i potpuno je suprotan dogovorenom u Banjaluci. 

On je ocijenio da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH krše i odluku Narodne skupštine u vezi sa donošenjem odluka na nivou BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana