Borenović: Zaključci Narodne skupštine legitimni

Srna
Borenović: Zaključci Narodne skupštine legitimni

BANjALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da su zaključci Narodne skupštine u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu legitimni i idu u proceduru kroz zajedničke institucije BiH da se riješi pitanje prisustva stranih sudija u ovoj pravosudnoj instituciji što je političko pitanje koje opterećuje BiH četvrt vijeka.

“Logično je da pokušamo iskoristiti svaku priliku da umjesto stranih dođu domaće sudije u Ustavni sud BiH, profesionalci koji su van politike koji će raditi u skladu sa svim pravilima”, rekao je Borenović komentarišući izjavu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Europu i Euroaziju Metjua Palmera da svi u Republici Srpskoj koji se svrstaju uz stav koji je zauzeo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik moraju razumjeti rizike koje to nosi i štetu koju nanose budućoj evropskoj perspektivi BiH.

On je naveo da je PDP zainteresovan da se riješi pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, jer nisu zadovoljni da on donosi odluke preglasavanjem sudija iz Republike Srpske na način da se njena imovina tretira kao imovina BiH.

Komentarišući zaključke Predsjedništva SDA da neće prihvatiti zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, Borenović je rekao da Narodna skupština, kao i do sada, treba da imenuje sudije Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske.

On je rekao da PDP neće odustati od svog prava da govori u Narodnoj skupštini, da kaže i kada Ustavni sud BiH nije u pravu i da kaže da imovina treba da pripadne Republici Srpskoj.

Borenović je poručio da će PDP biti saglasan sa svim što je u interesu Republike Srpske.

Borenović: Srpska da bude najbolji prostor za nova ulaganja u regionu

Najuže rukovodstvo Partije demokratskog progresa /PDP/ danas je u Banjaluci poptisalo petciju protiv povećanja nameta.
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je novinarima da je ključno programsko opredjeljenje ove partije da Republika Srpska bude najbolji prostor za nova ulaganja u regionu, tako što će biti mjesto privlačno za nove investicije, radna mjesta, sa najnižim porezima i najmanje nameta i taksi.

“Zato smo pripremili deklaraciju o ključnim pravcima fiskalne politike koju ćemo predati u Narodnu skupštinu Republike Srpske, koju želimo osnažiti podrškom građana. Zbog toga smo odlučili izaći na trgove većih gradova i opština Srpske da bi se i građani upoznali šta želimo uraditi”, pojasnio je Borenović.

On je poručio da osnovna strategija Republike Srpske i lokalnih zajednica moraju biti niski porezi, nameti, što manje taksi da bi se otvorio prostor za nova ulaganja.

“Deklaracijom tražimo od predstavnika u zajedničkim institucijama iz Republike Srpske da ne dozvole bilo kakvo povećanje PDV-a, jer to može biti loše za građane”, dodao je Borenović.

On očekuje da deklaracija dobije podršku u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da bude strateško opredjeljenje Republike Srpske u narednim godinama.

Osim Borenovića, peticiju su potpisali potpredsjednici PDP-a Jelena Trivić i Igor Crnadak, generalni sekretar Milko Grmuša i član Predsjedništva PDP-a Draško Stanivuković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana