Borenović: Inckov nametnuti zakon što prije povući iz primjene

Srna
Borenović: Inckov nametnuti zakon što prije povući iz primjene

BANjALUKA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je ključno za rješavanje ozbiljne političke krize u BiH što prije iz primjene povući nametnuti zakon koji je donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

Borenović je naveo da je važno rad u zajedničkim insitucijama vratiti u normalne tokove, odnosno omogućiti prostor za dogovor u vezi sa zakonskim okvirom, aktom ili dokumentom prihvatljivim za sve relevantne političke faktore u skladu sa ustavnom procedurom.


"Kroz parlament BiH treba otvoriti prostor da se riješe i pitanja vlasništva nad imovinom, i to poštujući principe iz Sporazuma o implementaciji dogovorenih principa o raspodjeli imovine /takozvani Banjalučki sporazum/ iz marta 2012. godine koji su podržale političke stranake iz Srpske i FBiH", kaže Borenović.

On ističe da treba riješiti i pitanje Izbornog zakona zarad fer i poštenih izbora, te da je krajnje vrijeme da se počne razgovarati o izboru domaćih sudija Ustavnog suda BiH, odnosno da se usvoji akt o prestanku mandata stranih sudija.

"Treba i zakonski definisati procedure i nadležnosti te sudske instance", rekao je Borenović na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva ove stranke u Banjaluci.

On je naveo da je za pomenute stvari potrebna politička volja i iskrena namjera, odnosno da se ne zloupotrebljava politička kriza zarad određenih ličnih interesa.

Borenović kaže da nikakvi namenuti akti nisu prihvatljivi za PDP, kao ni "avanturistički politički potezi koji mogu nanijeti štetu Republici Srpskoj".

On je ocijenio da PDP ostaje dosljedan i potpuno privržen Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji Srpske i dvoentitetskom uređenju BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana