Borel: Izbori u BiH konkurentni i dobro organizovani

G.S.
Borel: Izbori u BiH konkurentni i dobro organizovani

BRISEL - Visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Jozep Borel pozdravio je danas održavanje opštih izbora u Bosni i Hercegovini u ime EU i dodao da je navažnije da se izbori sprovode u skladu sa evropskim standardima.

Za Uniju je to ključni prioritet i to stoji i u Mišljenju Evropske komisije o zahtijevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Borel je citirao preliminarne misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR koji su ocijenili da su izbori "u cjelini bili konkurentni i dobro organizovani", ali obilježeni nepovjerenjem građana u javne institucije i retorikom etničkih podjela.

"EU podstiče nadležne organe da se pozabave navodima o nepravilnostima kako bi se obezbjedilo najveće povjerenje u izborne rezultate i izbornu administraciju", preporučuje visoki predstavnik EU.

On dodaje da su građani BiH iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju, ali od sada vlasti imaju odgovornost da odgovore na očekivanja glasača, a to podrazumijeva "integraciju u EU i ekonomski prosperitet i suočavanje sa negativnim globalnim uticajem ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine".

On piše isto tako da EU prima na znanje odluku Kristijana Šmita da na dan izbora izmijeni Ustav Federacije i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

"Podsjećamo da njegova izvršna ovlašćenja treba koristiti isključivo kao krajnju mjeru protiv nepopravljivih nezakonitih radnji", naveo je Borel.

Borelj podvlači da EU "očekuje od svih političkih aktera da preuzmu punu odgovornost i sarađuju na brzom uspostavljanju funkcionalnih zakonodavnih tijela i vlada na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirali na reforme na putu ka EU, na koje su se lideri stranaka u BiH obavezali u Briselu 12. juna, uključujući ustavnu i izbornu reformu" i poziva na duh saradnje između novoizabranih lidera Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice su 23. juna navele da su spremne da daju status kandidata Bosni i Hercegovini. Evropska komisija je dobila zadatak da izvještava o primjeni 14 ključnih prioriteta.

EU na kraju ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana