Borelj pozdravio posvećenost da se napreduje ka članstvu u EU

Srna
Borelj pozdravio posvećenost da se napreduje ka članstvu u EU

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj pozdravio je tokom sastanka u Briselom sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem njihovu posvećenost da BiH napreduje na putu evropskih integracija i što predvode napore za sprovođenje 14 ključnih prioriteta postavljenih u aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Visoki predstavnik je pohvalio nedavne važne odluke koje su donesene u BiH poput održavanja lokalnih izbora u Mostaru, usvajanje Revidirane strategije o ratnim zločinima, pozitivnim koracima u usklađivanju spoljne politike BiH sa EU.

Borelj je pred održavanje lokalnih izbora, ohrabrio članove Predsjedništva da smanjenjem političkih tenzija i unapređenjem pomirenja stvore okruženje u kojem se mogu pronaći jedinstvo i dogovor.

- Visoki predstavnik takođe je ohrabrio članove Predsjedništva da ostanu posvećenu sprovođenju reformi koje će omogućiti da BiH napreduje ka EU. On je, takođe insistirao na tome da vlasti preuzmu odgovornost u rješavanju situacije sa migrantima sa ustanovljavanjem održivog sistema za migraciju i azil - navodi se u saopštenju iz Brisela.

U saopštenju se napominje da je visoki predstavnik pozdravio dobru saradnju u rješavanju krize u vezi sa pandemijom virusa korona. Borelj je ukazao i na važnost pozitivnih dešavanja u regionu.

U saopštenju se najavljuje da će Evropska komisija u oktobru objaviti značajan ekonomski i investicioni plan za podršku dugoročnog oporavka zapadnog Balkana i približavanja regiona EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana