Bolji uslovi za đake u Banjaluci od septembra

Vesna Popović
Bolji uslovi za đake u Banjaluci od septembra

Banjaluka - Osnovci u pet banjalučkih škola početkom iduće školske godine imaće bolje uslove za pohađanje nastave jer će biti sanirani krovovi, mokri čvorovi, te postavljeni novi kotlovi za grijanje.

Vlada Republike Srpske će za to izdvojiti 118.210 KM, a odlukom o raspodjeli novca za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju objekata, te za nabavku opreme obuhvaćene su osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”, “Aleksa Šantić”, “Dositej Obradović”, “Jovan Dučić” i “Vojislav Ilić”.

Direktorica OŠ “Aleksa Šantić” Svjetlana Radusin rekla je da će novac iskoristiti za zamjenu krova na objektu područnog odjeljenja ove škole u Drakuliću.

- U toku je tenderska procedura za izbor izvođača radova. Radovi još ne mogu početi jer čekamo da istekne žalbeni rok i nadamo se da ćemo u avgustu uspjeti da uradimo taj posao - kaže Radusinova.

Ona je dodala da je planirana potpuna zamjena krovne konstrukcije, te da će postaviti nove oluke i limeni krov.

- Trenutno je objekat škole prekriven lesonitom i sadrži materije koje su štetne za zdravlje. Pored toga, krov je trošan i prokišnjava i meni je drago što smo konačno uspjeli dobiti sredstva da riješimo taj problem - rekla je Radusinova.

Naglasila je da će ovo područno odjeljenje od iduće godine pohađati 58 učenika, što je znatno više nego ranijih godina.

- Trudićemo se da u budućnosti obezbijedimo sredstva da zamijenimo i stolariju na ovom područnom odjeljenju - navela je Radusinova.

U školi “Dositej Obradović” su istakli da je već počela sanacija mokrih čvorova.

- Planirano je da do početka nastave bude obnovljeno svih šest mokrih čvorova - rekli su u ovoj školi i dodali da je pored Vlade RS dio sredstava za ove namjene obezbijedio i grad. Ovu školu će od septembra pohađati 510 učenika.

Pored Vlade RS, i grad je ove godine izdvojio 277.700 KM za obnovu 13 osnovnih škola tokom ljetnog raspusta. Time će se ukupna ulaganja za ove namjene u 2018. godini popeti na 395.910 KM. Grad je odobrio novac za obnovu škola “Vuk Stefanović Karadžić”, “Milutin Bojić”, “Georgi Stojkov Rakovski, “Jovan Dučić”, “Ivan Goran Kovačić”, “Miroslav Antić”, “Ivo Andrić”, “Sveti Ćirilo i Metodije”, “Vojislav Ilić”, “Dositej Obradović”, “Đura Jakšić”, “Branko Ćopić” i “Petar Kočić”.

Fasada i grijanje

U OŠ “Dositej Obradović” su rekli da je tokom ovog ljetnog raspusta na školi obnovljena i fasada putem projekta energetske efikasnosti koji sprovodi UNDP. 

- Prošle godine smo zamijenili i kotlovnicu, tako da sada imamo odlično grijanje - rekli su u ovoj školi.

Raspored sredstava Vlade RS za osnovne škole

“Georgi Stojkov Rakovski”, sanacija krova - 30.000 KM

“Aleksa Šantić”, sanacija krova, područno odjeljenje Drakulić - 16.860 KM

“Dositej Obradović”, sanacija mokrih čvorova - 20.000 KM

“Jovan Dučić”, toplovodni kotao - 25.700 KM

“Vojislav Ilić”, toplovodni kotao - 25.650 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana