Bolji položaj majki i socijalno ugroženih

Veljko Zeljković
Bolji položaj majki i socijalno ugroženih

Banjaluka - Vlada Srpske usvojila je u petak niz novih zakonskih rješenja sa kojima će od naredne godine umnogome rasteretiti poslovanje poslodavaca, stvoriti bolje uslove za rad i poslovni ambijent, ali i pomoći nezaposlenim majkama, te licima sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama koja nisu u stanju da rade.

Među novim predloženim zakonskim rješenjima, koji bi se uskoro trebalo naći pred Narodnom skupštinom RS, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, prema kojem će Vlada Srpske od 2020. godine na sebe u potpunosti odnosno 100 odsto preuzeti refundaciju bruto plata poslodavcima za vrijeme porodiljskog odsustva.  

Podsjećanja radi, prema postojećem zakonu, poslodavcima se refundira 80 odsto bruto plate radnika na porodiljskom.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS pozdravili su ove poteze Vlade Srpske, ističući da će im ta mjera umnogome poboljšati poslovanje i omogućiti nova zapošljavanja.

Član Skupštine ovog Udruženja Saša Trivić kaže da se radi o zakonskom rješenju do kojeg se došlo u pregovorima socijalnih partnera i Vlade.

- Godinama smo insistirali na ovoj mjeri. Vlada nam je izašla u susret i ovo novo zakonsko rješenje će nam sigurno mnogo pomoći, a posebno onim preduzećima u kojima većinu zaposlenih čini ženska radna snaga - rekao je Trivić.

Izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti predviđeno je i uvođenje novog prava odnosno naknade roditelju-njegovatelju u iznosu od 25 odsto od minimalne plate u Srpskoj, a uvodi se i materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje, bez obzira koliko je dugo nezaposlena.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić rekao je u petak poslije sjednice Vlade RS da izmjene Zakona o dječijoj zaštiti predstavljaju važnu pronatalitetnu mjeru.

- Vlada u cjelosti preuzima trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja radnika. Na ovaj način Republika omogućava poslodavcu da sredstva koja je namijenio za to radno mjesto može iskoristiti za adekvatnu zamjenu, a da porodilja ne ostane bez posla i primanja - precizirao je Šeranić.

On je pojasnio da će roditelji-njegovatelji koji se brinu o djeci 24 časa zbog oboljenja imati pravo na određenu naknadu.

Šeranić je pojasnio da će naknada iznositi 112 KM, a cilj je da kada se saberu sve naknade koje ta porodica ima po osnovu bolesnog djeteta da se dobije iznos od 500 KM, odnosno da minimum socijalne sigurnosti za ove porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u Srpskoj.

On je istakao da je Vlada usvojila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je predviđeno da u program isplate invalidnina uđu i lica sa tjelesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto.

- To znači da će djeca, na primjer, sa Daunovnim sindromom biti obuhvaćena ovim pravom - rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, zakon je jasno definisao i pravo u oblasti invalidnina za oboljele od rijetkih bolesti, te da se različit procenat invalidnine plaća za različit stepen invaliditeta.

- Predloženim zakonom predviđeno je i da utvrđivanje invaliditeta za lica do 18 godina rade stručne službe u centrima za socijalni rad i Ministarstvu, a do sadaje to radio Fond PIO - precizirao je Šeranić.

Dodatni milioni

Kada su u pitanju finansijska sredstva neophodna za sprovođenje novih zakonskih rješenja, iz Vlade RS su rekli kako će samo za isplatu 100 odsto bruto plate poslodavcima za zaposlene porodilje u okviru sredstava Javnog fonda dječije zaštite biti neophodno obezbijediti dodatnih 3.500.000 maraka za 2020. godinu. Za nezaposlene porodilje i materinski dodatak biće potrebno dodatnih 2.430.000 KM, a za realizaciju novog prava na naknadu roditelju-njegovatelju 1.350.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana