Bolja saradnja policijskih agencija u upravljanju migracijama

Srna
Bolja saradnja policijskih agencija u upravljanju migracijama

SARAJEVO - Saradnja i koordinacija svih policijskih agencija uključenih u upravljanje migracijama biće podignuti na viši nivo kako bi se očuvao javni red i mir, ali i poboljšala bezbjednost građana koji žive u blizini prihvatnih centara za migrante, zaključeno je danas na sastanku predstavnika bezbjednosnih agencija.

Sastanku su prisustvovali ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić, te šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Laura Lungeroti.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju funkcionalnosti privremenih prihvatnih centara u BiH, posebno nakon nedavnih incidenata na području Bihaća i Sarajeva, gdje boravi većina ilegalnih migranata koji se nalaze u BiH, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Cikotić je upoznao prisutne o dosadašnjim aktivnostima i planovima koje sprovodi Ministarstvo i nadležne agencije.

On je naveo da je "nova inicijativa Ministarstva bezbjednosti da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi na teritoriju cijele BiH, te da se formira nova agencija koja bi se isključivo bavila brigom o ilegalnim migrantima".

Cikotić je dodao da je namjera da domaće institucije i bezbjednosne agencije u potpunosti preuzmu upravljanje migracijama u BiH.

U saopštenju se navodi da je dogovoreno da kantonalne policije ojačaju saradnju i koordinaciju sa Službom za poslove sa strancima kako bi se spriječili mogući incidenti i druga krivična djela koja vrše migranti.

"Takođe, insistira se na što hitnijem identifikovanju migranata koji su učestvovali u nedavnim incidentima i njihovom procesiuranju i kažnjavanju", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana