Bocan-Harčenko: Patrijarh Irinej brinuo o Kosmetu i Republici Srpskoj

Srna
Bocan-Harčenko: Patrijarh Irinej brinuo o Kosmetu i Republici Srpskoj

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej posvećivao nepodijeljenu pažnju onome što se dešavalo i u srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj.

U saopštenju ruskog ambasadora navedeno je da je srpski patrijarh Irinej posvećivao pažnju i brigu o pravoslavnom stanovništvu Balkana, podržavajući i učvršćujući pastirsku ulogu SPC.

“Njegov savjet je uvijek pomagao u djelovanju u tom pravcu. Svu snagu je posvećivao zaštiti vjerskih kanona, sprečavajući napade na jedinstvo pravoslavlja”, istakao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da je upokojenje patrijarha Irineja veliki gubitak za Srbiju i pravoslavni svijet, saopšteno je iz Ruske ambasade.

Ambasador Rusije u Srbiji naveo je da upokojenje patrijarha Irineja, koga je smatrao svojim duhovnim ocem i velikim čovjekom, doživljava kao ličnu tragediju.

“Njegova ljubav prema ljudima, najveći intelekt, mudrost, pronicljivost, bukvalno su ozarivali svakog ko je imao sreće da razgovara sa njim”, naglasio je ruski ambasador.

On je napomenuo da je životno djelo patrijarha Irineja bio završetak unutrašnjih radova u Hramu Svetog Save u Beogradu.

“Danas, kao nikad ranije, ispunjeni smo odlučnošću da se ta veličanstvena zamisao ostvari. Drago mi je da Rusija tome pomaže. Siguran sam da će zavjeti patrijarha Irineja i njegovo samopregorno služenje zauvijek biti za nas izvor svjetlosti, nadahnjujući na nove blage poduhvate”, dodao je Bocan-Harčenko.

Patrijarh Irinej sahranjem je juče u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana