Bocan-Harčenko: Kancelarija visokog predstavnika nema nikakav značaj za Srpsku

Srna
Bocan-Harčenko: Kancelarija visokog predstavnika nema nikakav značaj za Srpsku

BEOGRAD - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Kancelarija visokog predstavnika u BiH nema nikakvu ulogu i nikakav značaj za Republiku Srpsku.

Bocan-Harčenko je naveo da je to i zvaničan stav srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji godinama traži zatvaranje te kancelarije, a Ruska Federacija podržava taj zahtjev.

On je podsjetio da je konsenzus osnovno pravilo po kome mora da radi Savjet za implementaciju mira, a pravilo su partneri u tom savjetu počeli da krše prije nekoliko godina.

“Valentin Incko govori kao da postoji odluka rukovodećeg odbora, a to je laž jer Ruska Federacija nije dala nikakvu saglasnost”, rekao je Bocan-Harčenko za “Politiku” govoreći o pokušajima nametanja novog visokog predstavnika u BiH.

On je dodao da sada žele da izvedu još jedan pokušaj ustavne reforme, da oduzmu moć i ovlaštenja Republici Srpskoj, a ta centralizacija bi omogućila da BiH postane članica NATO-a.

Prema njegovim riječima, ako Zapad ne odustane od ovog nelegitimnog pokušaja, uprkos tome što se Rusija protivi, onda će ova situacija dovesti do dodatne napetosti.

“Ali, ne mogu da kažem da će se desiti nešto vanredno - oni će smatrati da je visoki predstavnik postavljen, Republika Srpska će smatrati da je on nelegitiman i da ne postoji i neće biti nikakve saradnje s njim”, rekao je Bocan-Harčenko.

Kada je riječ o non-pejperima o Kosovu i Metohiji, on je naveo da ima više pretpostavki, jedna od njih je da su u pitanju podmetanja, a druga je da su ispitivane reakcije.

On je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima jasan stav o Kosovu i Metohiji koji se neće promijeniti, a formiran je na osnovu nacionalnih interesa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana