Blage kazne ojačale krijumčare migranata

Aleksandar Stojanović
Blage kazne ojačale krijumčare migranata

BANjALUKA, SARAJEVO - Od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice pripadnici Granične policije su od početka 2020. godine do danas odvratili oko 12.000 lica, a najveći broj njih dolazi iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Bangladeša. Migranti i krijumčari su u metodama prelaska granica postali sve bezobzirniji, što za BiH postaje sve veći bezbjednosni problem, upozoravaju iz nadležnih tijela.

Trenutno je priliv nešto manji, ali iz Granične policije upozoravaju da će nakon zimskih dana priliv migranata biti veći. Najveći pritisci, kada su u pitanju ulasci u BiH,  evidentirani su na granici prema Srbiji, posebno na području Zvornika i Višegrada, a kada je riječ o izlasku, najopterećeniji je granični prelaz Izačić, na prostoru Bihaća i Velike Kladuše.

Na putu ka zapadnoj Evropi, migranti ne biraju sredstva, a prema do sada zabilježenim slučajevima granicu pokušavaju da pređu samostalno ili uz pomoć organizovanih kriminalnih grupa.

- Najčešće to čine u manjim grupa, te sporednim putnim komunikacijama, zaobilazeći granične prelaze. Pokušavaju se prebaciti različitim plovilima ili gazeći preko rijeke, skrivanjem u tovarnom prostoru teretnih vozila. Imaju dobru komunikaciju sa drugim migrantima, razmjenjuju informacije, dajući uputstva jedni drugima za smjerove i rute kretanja - istakli su iz Granične policije.

Jedan od načina pokušaja nezakonitog prelaska državne granice je i krijumčarenje migranata od strane organizovanih kriminalnih grupa.

- Ove kriminalne grupe pokušavaju da koriste i lokalno stanovništvo iz pograničnih opština kao vodiče migrantima preko državne granice do vozila koja bi ih dalje prevozila. Kao vozači ovih vozila često se angažuju taksi vozači, koji koriste prirodu svoga posla kao pokriće za transport migranata u unutrašnjost BiH - istakli su iz Granične policije i dodali da kriminalne grupe iz BiH tijesno sarađuju sa sličnim organizacijama iz susjednih zemalja.

Kako je migrantska kriza postala unosan posao za takve grupe, u sprečavanje i suzbijanje posljedica migracije morala su se uključiti i druga policijska i bezbjednosna tijela u BiH. Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tokom prošle godine realizovala je 27 operativnih akcija u kojima je slobode lišeno 48 osumnjičenih lica.

I iz SIPA podsjećaju da su grupe prilikom izvršavanja ovih krivičnih dijela “postale sve bezobzirnije tokom organizacije krijumčarenja”.

- Tom prilikom izlažu ozbiljnim rizicima krijumčarena lica, skrivajući ih u putničkim i teretnim vozilima, a sve s ciljem pribavljanja što veće imovinske koristi. Cijene zavise od mnogo faktora, ali možemo konstatovati da je krijumčarenje ljudi postalo jedan od unosnijih kriminalnih poslova, kojim organizatori i izvršioci pribavljaju veću materijalnu ili imovinsku korist - ističu za “Glas Srpske” iz SIPA.

Dekan Fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin u izjavi za “Glas Srpske” kaže da stanje u BiH postaje haotično, jer organizovane grupe koje se bave migracijama više ne prežu ni od kakvih kazni.

- Ono što je važno je da takve grupe ne ojačaju toliko da budu opasnost po bezbjednost. Svaka kriminalna grupa je problem i zato je potrebno da se on sasiječe u korijenu. Tu je neophodno aktiviranje svih relevantnih institucija, a naročito pravosuđa. Kazne ne smiju biti male, jer to ne odvraća učinioce od djela. Već sada je primjetno da su se mnogi vratili tom poslu poslije kažnjavanja - ističe Župljanin.

Kadrovi

Jak priliv migranata cijelom dužinom granice opteretio je službenike Granične policije, zbog čega je nivo saradnje sa bezbjednosnim agencijama i ministarstvima unutrašnjih poslova podignut na viši nivo.

- S ciljem efikasnije zaštite granice realizovan je niz aktivnosti i mjera - istakli su iz Granične policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana