Bjelica: Zaključci Narodne skupštine nisu antidejtonski, Palmer izmanipulisan

Srna
Bjelica: Zaključci Narodne skupštine nisu antidejtonski, Palmer izmanipulisan

SOKOLAC - Funkcioner SDS-a Milovan Bjelica tvrdi da u zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske nema ništa antidejtonsko niti antiustavno te da je pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izmanipulisan.

Bjelica je istakao da je legitimno pravo Republike Srpske i srpskog naroda da traže odlazak stranih sudija, jer to predviđa i Ustav BiH.

- Uostalom, zar to nisu i zaključci Evropske komisije, da je neophodna reforma Ustavnog suda i odlazak stranaca - podsjetio je Bjelica.
On je dodao da možda većina ljudi ne zna, ali temelj Ustava BiH, njena struktura, institucije, nadležnosti, način funkcionisanja parlamenta i Savjeta ministara, prepisani su upravo iz Ustava SAD.
Bjelica smatra da i Palmer i SAD, ukoliko su prijatelji BiH, treba da pomognu njenoj demokratizaciji, umjesto što prijete, te napomenuo kako su bilo kakve sankcije uvijek samo produbljivale krize, a nikada nisu donosile ništa dobro.

- Mi iz SDS-a, koji pamtimo udare na nas i vrijeme kada smo bili u očima SAD "prijetnja i opasnost" njihovim interesima, ne treba da se ponašamo onako kako su se ponašali prema nama ostali politički subjekti u Srpskoj već, naprotiv, da im pružimo podršku i razumijevanje - izjavio je Bjelica.

Komentarišući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da Predsjedništvo SDA ne prihvata zahtjev da se izmijeni strutura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva predstanak mandata stranim sudijama, Bjelica je rekao da "Izetbegović junior nastavlja politiku svog oca".

- S jedne strane, to je pogubno prije svega po BiH u koju se tobož zaklinju, a sa druge strane to je nama poznata politika sa kojom umijemo i možemo da se nosimo, ukoliko je shvatimo ozbiljno i budemo principijelni - istakao je Bjelica.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana